Lag en bilbane/fantasiverden sammen! Gøy og språkstimulerende.

Foreldre til barn med språkvansker eller «late talkers» får ofte beskjed om å gjøre generell språkstimulering hjemme. Men hvordan gjør man egentlig det?

Generell språkstimulering handler om å stimulere barnets språk, uten at det oppleves av barnet som direkte trening. Det handler rett og slett om å bruke de naturlige språksituasjonene som oppstår i løpet av hverdagen, feks. ved påkledning, toalettbesøk, måltider, etc. til å snakke med barnet. Jeg har skrevet en del om det tidligere. Kikk under kategoriene «Språktips» og «Begreper» på forsiden av bloggen.

De fleste foreldre prater med barna sine i disse situasjonene, men det du skal tenke på hvis du har et barn som er sen til å snakke, er at du «fyller på» med ENDA mer. For eksempel er det et lurt triks å ikke si: «Ja, putt tannbørsten oppi der, men heller «ja, putt tannbørsten oppi glasset«. Bruk alle de ordentlige ordene og unngå «den», «der» og «det».

I disse koronatider, kan det bli utfordrende å finne på noe gøy hjemme. Spill, bøker og leker kan etter hvert miste sin sjarm, og da er det deilig å fylle på med noe nytt. Her i huset er det veldig populært når jeg lager bilbane og fantasiverden sammen med dem. Da får 6- åringen brukt sitt kunstneriske talent, og 3- åringen får gjort det han liker aller best: kjøre med biler. Og det sammen med både mamma og søster som sitter og tegner og fargelegger på bilbanen hans.

En fantasiverden/bilbane må ha selvplukk av kjærlighet på pinne, magisk skog med Non- Stop trær, en stor klatrevegg og et Lekeland formet som et slott med en regnbueinngang.

Jeg har kjøpt en genial rull med tegnepapir på biltema, som klistrer seg til bordet/plastduken. Da unngår vi at det lange tegnearket smetter unna oss der vi sitter, og dermed også krangling fordi biler ruller vekk fra parkeringsplassene sine 🙂

Videre må man ha et hus barna kan bo i og nok av parkeringsplasser.

Bilbanen/fantasiverden vår inneholdt denne gangen et lekeland, fengsel, klatrevegg, huset til barna, iskiosk, et rosa brusvann, sukkerspinn- trær, samt en lekebutikk der det bare selges Lynet McQueen- biler og bløte kosebamser.

Ved å lage noe som dette, får du dekket tre viktige elementer ved generell språkstimulering:

  1. Bruke språket så mye som mulig (språkbad)
  2. Utgangspunkt i barnets interesse
  3. Å være i samme båt som barnet, fokus på den samme aktiviteten over tid
Og her har vi fått på litt farge. Vi har gått litt til og fra dette felles prosjektet i hele dag. Lille My har tegnet på litt ekstra småtteri, som en lysende stjerne på Lekeland- skiltet og spiralsklie ved siden av slottet. Det pleier å dukke opp flere og flere ting, jo lenger tegnearket får ligge fremme.

Nå kan ikke jeg love at dere kommer til å sitte i timesvis med dette her. Men kanskje kan det være en deilig avveksling, med et felles mål om å lage noe artig sammen? Også kan mor eller far galant legge inn litt ekstra språklig info her og der, etter barnets behov og nivå. Og det er IKKE viktig om det blir så himla pent. For barnet er det nok at dere har et felles prosjekt 🙂

En video av hele prosjektet finnes på min Instagram- konto: logopedmamma. Søk meg opp eller trykk på ett av bildene under Instagram- knappen til høyre på bloggens førsteside. Hysterisk morsomt at dere hører min sønn i sukke: «kjedelig!» i bakgrunnen. Det var fordi han ble bedt om å holde seg unna bilbanen i to sekunder fordi jeg skulle filme den, og IKKE fordi han syns det var kjedelig å lage og leke med den 😉

Håper alle føler at de delvis lykkes med å finne balansen mellom hjemmekontor, gode dager for barna og litt egentid. Det er ikke så himla lett dette her, men vi får det nok til ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s