Tips og triks til K- og G- lyden: spatelmorro og gurgling

Foruten r- lyden, er det kanskje k- og g- lyden jeg arbeider oftest med. Som regel siste året i barnehagen eller på første trinn. Dette er to lyder som lages langt bak i munnen. Disse plosivene (kort og eksplosiv lyd) blir laget bakerst i munnen ved at tungeryggen/den bakre delen av tungen løfter seg opp mot den bløte ganen. Det er en svært «vanlig uttalefeil» at barn fronter de bakre lydene, dvs. lyder som skal lages bak i munnen blir laget langt fremme i munnen i stedet. Som oftest erstattes /k/ med /t/ og /g/ med /d/, så /katt/ bli /tatt/ og /gutt/ blir /dutt/. Barnet bytter som regel lydene i alle posisjoner i ordet, dvs. både i fremlyd, midtlyd og utlyd (frontalt, medialt og finalt).

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om noen Lydforberedende øvelser, altså øvelser en kan snike inn i hverdagen uten at barnet egentlig oppfatter at det er direkte trening av språklyden. Ved k- og g- lyden kan man for eksempel ligge på ryggen og kjenne at tungen detter ned i halsen, og lage en tigerlyd: krrrrrrr (tenk i retning av en skarre- r).

Hadde ikke noe bilde av en tiger, så da ble det et av katten vår Nusse i stedet 🙂

Her kommer det noen flere enkle basistriks som kan få k- og g- lyden litt mer på gli; En øvelse som bare er artig, og en som gir en følelse av litt mer systematisk «trening», men som fortsatt er litt gøy å holde på med. Disse tipsene pleier jeg å gi til foreldre og pedagoger helt i starten av samarbeidet om å få k- lyden på plass, spesielt der det er vanskelig å lokke frem den korrekte mållyden bare ved at barnet imiterer korrekt lyd fra den voksne (ref. innlegget 5- punkts sjekkliste for uttaletrening).

GURGLING MED VANN:

Det er så enkelt som: Ta en slurk med vann, lukk munnen, legg hodet bakover og gurgle i vei. Det blir litt hiksting, søl og stooooore slurker med vann før det sitter, men fra da av er det veldig gøy! Dette stimulerer kontakten mellom tungen og den bløte ganen og det dannes nye spor i barnets hjerne: «Hey! Jeg kan jo bruke denne delen av tungen for å uttale en lyd, jo!», begynner plutselig hjernen å tenke, også gjør den det. Man «vekker» på en måte opp denne delen av tungen, som kanskje ikke har vært så mye i bruk hos barn som har tale som bærer preg av mye fronting (lyder lages langt fremme i munnen).

En kopp til gurglevann!

BRUK AV SPATEL:

Dette bør du prøve selv før du gjør det med barnet. Hold en spatel eller ispinne på tungen din, litt innenfor munnen. Prøv å si en /k/. Hva er det som skjer? Tungeryggen løfter seg bak i munnen, opp mot den bløte ganen. Akkurat der vi vil ha den. Den fremre delen av tungen blir værende nede i munnen, og spretter ikke opp til en /t/ som ville vært tilfelle hvis spatelen ikke hadde vært der. Det kan du prøve nå: Si en /t/ og legg merke til hvor mye press du må legge på spatelen på tungen din for at den bakerste delen av tungen skal løfte seg i stedet.

Få frem k- lyden isolert (alene) hos barnet først, deretter setter du på en vokal etter k- lyden: KA – KE – KI – KO, osv. (Igjen: jfr. 5- punkt sjekkliste for uttaletrening).

Deretter kan man gå over til øvingsord med k- lyden i.

K- øvingsark

Lykke til med både gurgling og spatelmorro!

OBS! Prøv så godt du klarer å la trening være trening, og ikke «pirk» på ord barnet uttaler feil resten av dagen. Ja, i trening klarer han det og det ordet, men ikke når han skal fortelle noe til Mommo. Ja, dere har øvd i mange uker nå, men lyden kommer fortsatt ikke riktig når han skal rope på «tattepusen». Ikke fortvil! Tenk at den type trening; Det å få mållyden korrekt ut i setninger og spontantale kommer etter hvert som et av de siste «leddene» i uttaletreningen (jfr. 5- punkt sjekkliste for uttaletrening, igjen). Men vær så snill å prøv å ikke kommenter feiluttalte ord resten av dagen utenom treningstid. En allerede blomstrende motivasjon hos et barn kan raskt dale, dersom det stadig opplever å bli pirket og pusset på dagen lang.

Det du KAN kreve er fokus og korrekt uttale av alle ordene de 10 minuttene dere trener hver dag. Lag en avtale på det. Det beste du kan gjøre ved feil uttale av ord, er å gjenta ordet korrekt. Ferdig.

Pssssst! Behøver du noe materiell til språktreningen?

Jeg anbefaler ELI´S IDÉBANK på det varmeste. Hun er en god logopedkollega og et fantastisk menneske som tegner og produserer enorme mengder med treningsmateriell. Heldig er jeg som kjenner henne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s