Om å tilpasse bøker, både med tekst og med tegn, og GOD PÅSKE til deg fra meg! :)

I kommunen der jeg jobber, er vi så utrolig heldige å ha et fagteam med spesialpedagoger som reiser ut til barnehager og utfører det spesialpedagogiske arbeidet med de barna som skal ha det. Disse barna er virkelig i de aller beste hender, for makan til dyktige folk skal man lete lenge etter! Dette er mennesker som både er faglig enestående og som har hjertet med seg i den jobben de gjør. Verdens beste kombinasjon ❤

Rett før påske nå, var det ei som ville tilpasse en bok til et barn som i hovedsak benytter seg av tegn-til-tale. Hun funderte på hvordan hun skulle gjøre det: Skulle hun legge inn ark med tegn? Hvilke tegn? Hvordan skulle hun sikre at alle de voksne rundt barnet leser boken på samme måte? Og bruker de samme tegnene?

Dette ble løsningen:

Enkle, korte setninger er plukket ut for hvert bilde; Nøkkelsetninger som bærer historien fremover, men med få ord.
De viktigste tegnene er også plukket ut.

Enkelt og genialt. Boken ligger i en kasse som følger barnet, så uansett hvilken voksen som leser sammen med barnet, leses det samme om og om igjen. Og de samme tegnene blir brukt. Repetisjon, repetisjon, repetisjon. Teksten og bildene er klippet ut og limt inn i boken med tape.

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hvordan man kan tilpasse bøker med mye tekst til små barn eller barn med språkvansker som ikke makter å følge med på en laaaaaaang tekst:

Gule lapper + bøker = leseglade barn

Det fine med denne måten å gjøre det på er at man kan ha interessefeltet til barnet som utgangspunkt. Bøker om temaer som verdensrommet, dinosaurer, biler, o.l. har mange fascinerende bilder, men ofte veldig mye tekst. Da er det fint å kunne tilpasse boken til barnet.

Jeg ønsker alle mine lesere en riktig god påske. Vi skal bare være hjemme og slappe av i solveggen. Det VAR stor stas i huset da mine to små fikk være med å pynte «påskekvastene» mine. Det er så rart at man klarer å lage tradisjoner ut av noen kvaster med tørre grener og plastikkegg, men jaggu klarte vi ikke det og 🙂 Jeg er glad i julen, men påsken sniker seg fram som en mulig feriefavoritt, altså. Det er noe med lyset som sniker seg fram, egg og påskepynt i pastellfarger, sol, smågodt og rødvin, som absolutt ikke er feil..!

GOD PÅSKE ALLE SAMMEN 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s