Bokstavbananer og Reglebøker

Takk til alle dere som har bestilt «Min Tungegymbok» i det siste. Nå skal alle være sendt ut og på vei til dere 🙂 Jeg har noen igjen, så hvis du ønsker deg et eksemplar, kan du bare bestille på logopedmamma@gmail.com eller skrive en melding i kontaktskjemaet øverst på bloggen. Husk å få med navn, adresse, mailadresse og betalingsmåte på bestillingen!

Min Tungegymbok ❤

Det var kanskje noen som så Instagram- storyen min forrige uke? Jeg har planer om å bruke den mer aktivt, for å vise dere litt flere tips og triks og alt det artige som finnes der ute til bruk i språkstimulering og uttaletrening.

BANANAGRAM er en sånn artig ting! 🙂 

Man kommer langt med Bananagrams og en bokstavbok 🙂

Det er i utgangspunktet et spill. Det finnes flere utgaver, men jeg har fått tak i den klassiske Bananagram med store bokstaver og Bananagram Junior med små bokstaver.

Det klassiske Banagram passer for folk i alderen fra 7-107 og 1-8 spillere kan spille. Det finnes mange måter å spille på. Instruksjonshefte finnes inni bananen. Hovedpoenget er i alle fall å lage ord på kryss og tvers og bli kvitt alle ordbrikkene sine først.

Klassisk Bananagram med store bokstaver.

Det samme gjelder for Bananagram Junior, men denne passer best for barn fra 4 år og for 1-4 spillere. Det er brikker med enkeltbokstaver, som i den klassiske Bananagram, men denne har i tillegg dobbeltbrikker med diftonger (ai, au, ei, øy), stavelser (il, at, et, un, de) og digrafer (kj, sj, hv, ng). Her har de også laget forslag til «Minispill» som er tilpasset barnehagebarnet, førsteklassingen og andreklassingen. Målet med minispillene for barnehagen er å gjenkjenne bokstaver, for førsteklassingen er det å bygge ord og for andreklassingen er målet å få ord til å krysse hverandre og lage kryssordmønstre. Herlig!

Junior Bananagram med små bokstaver.

Jeg ser mange muligheter til å bruke ordbrikkene på andre måter også. For eksempel i uttaletrening: Når en lyd er etablert isolert, dvs. at barnet mestrer å produsere mållyden (for eksempel en k- lyd), når han konsekvent har erstattet denne k- lyden med en t- lyd, er neste steg å koble denne k- lyden på en vokal. Tidligere har jeg brukt laminerte bokstavkort som jeg har laget selv i Word, men nå skal jeg jammen meg bytte ut disse med mine nye Bananagrams- bokstaver! 🙂

K- lyden kan flyttes nedover vokalrekken mens man sier: ka, ke, ki, ko, ku, osv.

Og for å etablere lyden i ord kan man for eksempel gjøre det på denne måten:

Bokstaven F. Oppgaven til barnet blir å finne ting på bildet som begynner på f- lyden og sette sammen ordene med Banangram- bokstavene. Og si ordet med korrekt f- lyd, da 😉
IS. Kanskje det første ordet mange barn lærer seg å lese?

Her har jeg brukt boken «Bokstavene – I rim og regler» av Anne- Lise Gjerdrum og Werner Grossmann (illustrasjoner). En favorittbok jeg har brukt lenge. Her finnes store, flotte bilder for hver bokstav i alfabetet med mange ord som begynner på den aktuelle bokstaven. Her kan barna peke ut ting på bildet som starter med den lyden de har øvd på, si dem med korrekt lyd og forsøke å sette sammen disse ordene.

«Bokstavene i Rim og regler» av Anne Lise Gjerdrum.

Artig, artig.

Syns jeg da 😉 Skrullete Logopeddama!

2 kommentarer om “Bokstavbananer og Reglebøker

  1. Takk for nok et artig innlegg! Likte spesielt godt ideen med å dra konsonanten nedover langs vokalrekka mens man øver lyden inn i stavelser. 😊

    Synes for øvrig også at de «vanlige» Bananagrams kan fungere med yngre barn enn 7 år 😊

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s