Nyttårsblues, rosa teparty og rollelek

Godt Nytt år fra meg til deg!

 

 

Jeg ønsket det nye året velkommen i Onepiecen min, hjemme. Det er første gangen vi har feiret nyttårsaften bare oss tre. Og det var helt nydelig. Orket ikke tanken på stram strømpebukse og sosialt lag denne kvelden, så det passet meg utmerket å ligge langstrakt på sofan, med en sovende Lille My på rommet sitt og en fornøyd ektemann ved siden av meg. Vi så Die Hard 4.0. med Bruce Willis. Ikke akkurat mitt førstevalg av underholdning på nyttårsaften, men etter en jul med Love Actually, The Holiday, Christmas Kisses, One Starry Christmas, Mens du sov, osv., osv., syns jeg mannen fortjente å ringe inn det nye året med litt biler som sprenges i filler, helikoptere som styrter og tunneller som kræsjer. Jeg lå og halvsov litt ved siden av, som jeg pleier når vi ser actionfilmer 😉

 

Og skal jeg være helt dønn ærlig, så har aldri nyttårsaften vært min favorittdag. Det er det faktum at jula er over (og ikke at et nytt år begynner) som er den største sorgen ved nyttårsaften. Jeg drømmer meg tilbake til følelsen av 1. desember, der all forventningen til julen ligger. Adventskalenderen er helt full av overraskelser, julehemmeligheter skal ordnes, snødekte julefilmer suges inn og alt glitrer og lukter jul. For ikke å snakke om de herlige Søfall- episodene som jeg nøt fra sofakroken. Fantastisk! 

 

Og så kommer 1. januar… Julepynten holder nesten på å overfalle meg når jeg kommer inn døra, og jeg klør i fingrene etter å fjerne den. Jeg ønsker meg rene vinduskarmer, uten masse dill og dall, adventsstaker, engler og nisser. Og jeg vil ha friske blomster, lyse farger og rene, ryddige flater over alt. Røde tekstiler og nisseluer fjernes og blikket vendes mot sol, varme og vår.

 

Neste stopp: 17. mai, er vi så glad i! 🙂

 

 

Ja, jeg vet det, jeg er helt gal når det gjelder jula, men sånn er det bare. Og de som kjenner meg og lever med meg, har godtatt det. Nå skal det sies at juletreet fikk bli litt lenger i år, fordi jeg så hvor glad Lille My ble av det. Faktisk ble hun superglad for alt som hadde med julen å gjøre.. Hmmm, aner jeg en liten Mini- Me, her? Hehe, stakkars pappa`n i huset: Ikke EN, men TO gale julegleder i huset! 😉

 

Lille My fikk tesett av meg til jul:

 

 

Det er verdens søteste tesett fra Belle & Boo, og kan blant annet kjøpes HER, men kan finnes billigere andre steder! Når du ser at det koster over 600 hundre kroner, tenker du nok at jeg er riv, ruskende gal! Men frykt ei. Jeg fikk det for halv pris gjennom en Bokklubb før jul, og syns det var en overkommelig pris.

 

Det er artig å se hvordan rolleleken til barna utvikler seg, og språket som følger med. Jeg viste Lille My hvordan hun kunne dele ut en kopp og en skål til hver av kosedyrene sine, helle oppi te fra tekannen, spørre om de ville ha sukker oppi teen sin og røre sukkeret inn i teen. Det tok to sekunder, så kjørte hun hele runden selv. Jeg hørte henne i stuen: «Ja, ja, ja». Jeg kikket rundt hjørnet og der sto hun fremoverlent over kosedyrene, med tekannen i hånda, helte oppi te, nikket bekreftende og sa: «Ja, ja, m-m», akkurat slik jeg hadde gjort det. Så hørte jeg «løle, løle, løle». Jeg måtte smile. Så søt! Og akkurat slik jeg hadde gjort det noen minutter før.

 

Jeg spurte dem i tur og orden:

– «Hei, Lille Rosa Hest, Vil du ha te oppi koppen din?»

– «Ja, du vil det ja, m-m… Vær så god!»

– «Vil du ha litt sukker også kanskje?»

– «Det vil du ja. M-m, ok, det skal du få».

– «Også må jeg røre for deg, Lille Rosa Hest: Røre, røre, røre, røre». (Mens jeg rørte i koppen).

 

Og der har du barn: Jeg viste henne dette én gang i jula, og jeg kan fortsatt høre henne inne i stua der hun har dekket på til rosa teparty til alle kosedyrene sine:

– «Ja, ja!»

– «Teeeee»

– «Løle, løle, løle»

 

 

Veldig søt. Men nå er jo jeg LITT inhabil da 😉

 

Rollelek er uansett veldig viktig for utvikling av barnets språk. Og at den voksne viser eksempler på hvordan det kan gjøres, er nok ikke dumt. Barna aper/imiterer etter den voksne, både på måter vi gjør ting, reagerer på ting, samt hvordan vi bruker språket i ulike situasjoner. Rollelek er en måte å utspille faktiske situasjoner fra hverdagen og er så absolutt språkstimulerende. En av de vanligste rollelekene for barn er familie eller mor/far/barn, og dette er nok ikke tilfeldig. Det er jo det nærmeste et barn har: familien sin!

 

Her følger noen nyttige linker til mer om dette spennende temaet:

 

Ta del i barnas rollelek! (barnehage.no)

Rollelek forebygger atferdsvansker (utdanningsnytt.no)

Dette kan du gjøre for å stimulere barnets språkutvikling (familieverden.no)

Rollelek (sansetap.no)

 

Ha en fin kveld videre! 🙂

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #språktips #rollelek #rollelekogspråk #barnogspråk #mamma #mammablogg #gravid #32ukerpåvei #8ukerigjen

 

 

En kommentar om “Nyttårsblues, rosa teparty og rollelek

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s