Det skulle ikke mer enn litt rim til…

… før julestemningen min kom for fullt! Ok da. Minusgrader også. Endelig kom dem! Og i helgen er det ventet snø, og jeg gleder meg som en liten unge! Litt for min egen del, men mest fordi jeg kan vise snøen til Lille My. Den snøen vi allerede har snakket mye om i høst.

Det kommer litt om rim og regler under her, så ikke slutt å lese hvis du heier mer på Grinchen enn på Julenissen tidlig i november 🙂

 


(Bilde hentet fra Google)

 

I dag kom vi oss nesten ikke av flekken og inn i barnehagen, fordi hun var så fascinert av rimet på bakken. Vi plukket opp blader med rim, tok på rimkrystallene på trærne og smakte på dem. Ikke jeg, men hun 😉

 

Da jeg kom hjem, ble det julelista mi på Spotify:

 

 

Jeg vet. Jeg er gal, og ELSKER det! 🙂

 

Og gravid! Herregud, er like stor nå halvveis inn i dette svangerskapet, som jeg var da Lille My kom til verden.. Hvor skal dette ende!

 

 

Men nok om det, over til RIM igjen:

 

Å leke seg med rim og regler er noe som kan gjøres fra barnet er bare noen måneder gammelt, men det er rundt 3-4 år barnet begynner å bli skikkelig interessert i rim. I denne perioden kan de også begynne å rime selv. Å kunne rime er viktig, ikke bare for den videre språkutviklingen, men her begynner en også å legge de første grunnsteinene for den skriftspråklige utviklingen. Barnet blir nå kjent med at dersom man bytter ut /p/ med /m/ i for eksempel pus og mus, blir det to ord, som betyr to ulike ting. Dette handler om den tidlige fonologiske bevisstheten, dvs. bevissthet rundt at språket vårt er bygget opp av ulike lyder.

For å etter hvert bli en god leser, er det den fonologiske bevisstheten som må på plass først; Barnet må kunne alle bokstavene i alfabetet, samt kunnskap om at disse bokstavene også samsvarer med en lyd. Det er denne lyden man bruker når man skal stave seg fram til et ord: B – I – L. Kan man bare bokstavene da, leser man BEIEL når man egentlig skal lese ordet som BIL.

 

Det finnes mange kjempefine bøker med rim og regler. Vi har denne:

 

(Bake kake søte – Barnets første rim og reglebok av Kari Wærum)

Rett og slett fordi den er illustrert av Kari og Werner Grossmann, og jeg elsker deres koselige tegninger!

 

På nettet er det også massevis av rim og regler det går an å søke opp. Jeg har tidligere nevnt Hildes Hjørne, som har lagt ut masse materiell. Jeg er spesielt glad i rimsangene som finnes der:

 

(Bæ Bæ Lille Lam)

 

Sangene kan jo printes ut og henges opp på rommet til barnet, på kjøleskapet eller på doveggen. Et sted dere er ofte.

Arbeider du i barnehage, kan de blåses opp og printes ut i A3- format, så kan de brukes i for eksempel samlingsstund.

 

Minner også om Norsk Logopedlag sine foldere om Språkstimulering for barn:

0-12 måneder

1-2 år

2-3 år

3-4 år
 

Her ser dere at det legges enda mer vekt på rim og regler i 3-4 års alder. Arbeider du i barnehage, er disse folderene kjempefine å for eksempel dele ut på foreldremøte, legge ved i velkomstpakken fra barnehagen eller dele ut på foreldresamtaler.

 

Da er det ikke annet for meg å gjøre enn å fortsette å glede meg til jul. Trikset er å ikke gjøre desember så innmari stressende. Julekortene ligger ferdig. Bestiller du dem nå, kan du få opptil 50 % på bestillingen din. Likeså med fotokalendere og andre bildeprodukter. Vær tidlig ute med bestillingen, så slipper du unna med nesten halvparten av kostnaden, og du kan gå en stressfri førjulstid i møte 😉

 

(Bilde hentet fra Google)
 

 

LES OGSÅ:

Rim på bakken og rim i munnen

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #rim #regler #rimogregler #rimogreglerforbarn #barn #foreldreogbarn #barnogspråk #språkutvikling #språk #mamma #mammablogg #mammalivet #gravidlivet #førjulstid #ventepåjula #galegalejulemenneske #bakebakekakesøte #kariwærum #karigrossmann #wernergrossmann #kariogwernergrossmann

2 kommentarer om “Det skulle ikke mer enn litt rim til…

  1. Hei!
    Jeg har veldig sans for bloggen din og stor interesse for logopedi. Selv tenker jeg at jeg kunne blitt logoped, men lønn er selvsagt et viktig aspekt. Det er så lite info å finne på nettet, så jeg tenkte å henvende meg til deg like så godt. Kan du si noe om lønnstrinn osv og hva man kan regne med som årslønn med og uten ansiennitet?
    M

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s