Bøker for toåringer

Ingen toåring er lik den andre og det er helt bombesikkert at ikke alle toåringer liker de samme bøkene. Men når man står der i bokhandelen, klør seg i hodet og tenker hvilken skal jeg velge?, kan kanskje dette være til hjelp?

 

Store, fargerike bilder

Du bør se etter bøker med store, fargerike bilder, som det ikke skjer så alt for mye på. Hendelsen på ett enkelt bilde bør være så klar og tydelig at en toåring ikke kan mistolke det. Nå er vi inne i en periode der man kanskje går over fra pekebøker med én enkelt ting på hvert bilde (substantiv) til bilder av personer/dyr som gjør noe (verb). Dette er i henhold til barnets språkutvikling, der barna nå setter sammen et eller flere substantiv med et verb (Pappa kjører, jeg bader, mamma sover, onkel og tante spiser, osv.).

 


(Bilde fra innlegget: Lite leselystne luringer i hus? Lag «bokfeller»!)
 

 

Rød tråd

Videre bør historien følge en enkel, rød tråd. For eksempel er boken om «Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsja på hodet hans» genial her. Muldvarpen har ett stort mål gjennom hele boka: Han vil finne ut hvem det er som har bæsja på hodet hans. Underveis spør han mange dyr på veien «Er det du som har bæsja på hodet mitt? Slike gjentakelser av det samme spørsmålet, med som oftest det samme svaret, skaper forutsigbarhet og gjør det enkelt for barnet å holde tråden i historien. I tillegg har denne boka ett element til, som virkelig fenger en toåring: BÆSJ! Les mer om boka i innlegget Skogstur, bæsj og muldvarper. Eventyr har også mange gjentakelser av den samme hendelsen. For eksempel går de tre Bukkene Bruse til sammen tre ganger over brua, med den samme tripp, trapp, tripp, trappen gang på gang. Det tar ikke mange tripper eller trapper før barnet klarer å følge gangen i eventyret. Forutsigbart og morsomt!

 

 

 

Viktige teamer for toåringer

Temaer som tar opp det som er viktig for toåringer, og som virker nært, er også fint for en vellykket lesestund i toårsalderen. Bøker om barn i barnehagen, barn som har en lillesøster eller lillebror, bøker om venner, og lignende, er bøker som kan føles viktige for en toåring. Her er Ludde-, Emma-, Thomas- og Lillesøster- bøkene kjempefine. For ikke å snakke om Karsten og Petra– bøkene!

 

 

 

Rim

Bøker som går på rim stimulerer den tidlige skriftspråklige utviklingen, og jeg ville heller ha valgt slike ovenfor de som går direkte på bokstaver. Jeg synes det er litt tidlig ennå med bokstaver, men der kan hende noen er uenig med meg. For eksempel går Mummitrollets Kjempestore Klaffebok på rim:

 


 

 

 

 

Korte og morsomme

Det er viktig at bøkene er forholdsvis korte og morsomme. Man vil jo gjerne at barnet skal sitte gjennom hele historien! Her i huset synes jeg fortsatt bøker med klaffer og lyder fenger, blant annet disse:

 

(Min første bok med klaffer: 100 første dyr)

(Tit-Tei Tassen: Med lydpaneler og klaffer)

 

 

Vrimle-/myldre-/lete- bøker

Jeg er som tidligere nevnt, veldig glad i vrimle-/myldre-/lete- bøker, noe du kan lese mer om i innlegget Bokforslag: Vrimlete begrepstrening. I toårsalderen ville jeg imidlertid ha valgt vrimlebøker med større bilder, og ikke fullt så mange små personer- og enkelthendelser på hver side. Året rundt i Vrimleby er helt super, men jeg har observert at de fleste toåringer faller av når de blir presentert for en side i denne boken. For mange kan det være alt for små bilder og for mange hendelser som skjer. Alternativt kan en bruke disse «kikkehullene» jeg skrev om i samme innlegg:

 

 

 

Jeg er veldig glad i Pekeboka mi av Kari Grossmann, som en slags vrimlebok for de aller minste. (Mer om denne kommer senere!)

Alternativt har jeg brukt ABC Boka Mi av samme forfatter. I denne boken er det store, fine, fargerike bilder, som fint kan brukes til begrepstrening og å snakke med barnet om hva som skjer på bildet. Samtale om bildet, rett og slett. Det er forresten moro, å høre på alle de assosiasjonene barna kan få ut fra ett enkelt bilde. Ler meg noen ganger skakk av alt de har på hjertet 🙂

 

 

 

Aller viktigst: Barnets initiativ og interesse for lesing

Med fare for å gjenta meg selv: Det viktigste er å følge opp barnets initiativ til lesing. Ønsker barnet at du skal lese noe fra avisa, bak på melkekartongen eller oppskriften bak på Toroposen, gjør det! La boktips være boktips, og ta utgangspunkt i de bøkene/temaene barnet ditt viser interesse for. Bruk av gule lapper i bøker, kan være et smart triks dersom det innenfor barnets interessefelt, kun finnes bøker med svært avansert tekst.

 

 

Les mer om bruken av gule lapper i bøker i innlegget: Gule lapper + bøker = Leseglade barn.

 

Også vil jeg bare nevne denne fine Karsten og Petra Puslespillboka. Den fulgte med i en bokpakke jeg bestilte forleden, og den fanget interessen til Lille My med en gang. Litt vanskelig å pusle alene ennå, men den ser så absolutt ut til å bli en hit i dette huset etter hvert 🙂

 

 

 

Hva er deres favorittbøker for barn i denne alderen?

Legg igjen en beskjed i kommentarfeltet.

 

 

P.S. For flere tips til lesestunden, kikk innom kategorien Lesetips og Bokblikk på forsiden 🙂

 

Med ønske om mange gode lesestunder framover!

Og god helg 🙂

 

P.S. Ingen av linkene ovenfor er annonse- eller reklamelinker. De er der kun for at dere skal kunne finne igjen bøkene på nett. Jeg ville gjort flere søk etter bøkene, for å finne den beste prisen 🙂

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #mamma #mammablogg #mammalivet #foreldre #foreldreogbarn #barnogbøker #bøkerfortoåringer #logoped #favorittbøker #lesetips #bokblikk #denlillemuldvarpensomvillevitehvemsomhaddebæsjetpåhodethans #luddebøkene #emmabøkene #thomasbøkene #karstenogpetra #karstenogpetrabøkene #mummitrolletskjempestoreklaffebok #mummitrollet #minførsteklaffebok #tassen #tassenbøkene #vrimleby #åretrundtivrimleby #vrimleby #karigrossmann #pekebokami #abcboka mi

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s