Men hva med oss som ikke vil rulle? Vi som vil skarre?


(Bilde hentet fra Google/sotrakviga.blogg.no)
 

 

Rulle- r anses som den vanskeligste å få til av r- lydene. Men noen kan også streve med å få til skarre- r. Skrarre- r er vanlig å bruke på Sør- og Sørvestlandet.

 

Personlig synes jeg en herlig, myk, sørlandsk skarre- r, kan være som musikk for mine ører. Å trene inn en skarre- r istedenfor en rulle- r, kan også noen ganger være en grei løsning dersom barnet ikke ser ut til å mestre rulle- r etter utallige timer hos logopeden og upåklagelig treningsinnsats hjemme.
 

 

Skarre- r er en friksjonslyd. Den lages ved at tungeryggen legger seg inntil den bløte gane og lager en passasje for luftstrømmen som er så trang at det oppstår en friksjonslyd. Den bløte ganen er stram og hevet slik at ingen luft slipper ut gjennom nesa.

 

Hvordan lage en skarre- r?

 

  • Du kan forsøke å gurgle med vann slik at du kjenner hvor lyden skal lages.

 

  • Si en kj- lyd (som i kjøkken, kjøttkake, kino). Kjenn hvordan tungeryggen ligger an mot det høyeste punktet i den harde gane. Prøv å skyve tunga bakover mot den bløte gane. Da skal det komme en skarre- r- lyd.

 

  • Du kan også uttale en g- lyd, og slippe den saaaaaakte ut. Altså at du ikke slipper den ut i en eksplosjon, men lager den om til en friksjonslyd. Luftstrømmen skal gå ut oppå midten av tunga.

 

  • Du kan også tippe hodet ditt litt bakover eller legge deg ned på ryggen, og prøve å lage en g- eller k- lyd med en påfølgende «gurglelyd». Da vil du kjenne at tunga legger seg i en nesten perfekt posisjon for en skarre- r. Sørg for all del å ikke gjøre det til en vane å tippe på hodet hver gang du skal si en skarre- r! 🙂

 

 

 

Praxis- kortene fra Praxisalfabetet illustrere rulle- r og skarre- r med henholdsvis en vekkerklokke (rulle- r) og en løve som brøler (skarre- r). Synes disse gir et godt bilde på forskjellen mellom lydene og hvordan de lages i munnen.

 

Kilder: Erfaring fra eget arbeid med skarre- r, samt «den store logopedbibelen» til Ingebjørg Skaug: Norsk språklydlære – med øvelser. Vet ikke hvordan jeg som ung, nyutdannet logoped skulle klart meg uten 🙂

 

LES OGÅ:

Kj- og sj- sammensmelting – Hipt og kjekt eller ukult og provoserende?

Å øve på lyder – Uten å øve på lydene

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #skarrer #ruller #uttale #tipsogtriks #praxisalfabetet #praxis #praxiskort #logoped #mamma #mammablogg #logopedlivet #ingebjørgskaug #norskspråklydlære

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s