Billedbøker – GENIALT på så mange måter!

Det finnes bøker uten tekst, såkalte billedbøker! 🙂

Når jeg hører ordet billedbøker tenker jeg automatisk at de er til veldig små barn, men det stemmer ikke alltid.

 

Vi har disse hjemme:

 

 

Slike bøker er helt perfekte, fordi du som høytleser kan tilpasse «teksten» akkurat til ditt barns nivå. For eksempel er min toåring nå på det stadiet at ting ikke er «godt», det er «nam». Hund heter ikke hund, det heter «vov- vov», osv. Og slike bøker gir meg rom til å tilpasse en historie til henne som passer henne der hun er. Jeg kan også øke vanskelighetsgraden bittelitt ved å legge inn ord jeg vet hun ikke kan riktig ennå, men som hun er akkurat på grensen til å lære seg. Vi kan snakke om kjente og kjære ting ut i fra det vi ser i boka. For eksempel strekker Pippi seg etter en nøkkel som henger på veggen utenfor huset sitt på ett av bildene. Da snakker vi om nøkkelen som pappa har lagt oppi vinduskarmen på doen vår, slik at Lilly My ikke skal få tak i den og skrape opp døra vår med den, mens vi sitter på do og ikke får tatt den fra henne. Slike hverdagslige ting 🙂

 

Det som er så spennende å se, er at hun har etter hvert begynt å fortelle historien slik jeg har fortalt den til henne, og jeg ser at det er de bildene der vi har knyttet fortellingen til noe som er kjent og kjært i hennes egen hverdag, at hun forteller (med ord, tegn og gester) absolutt mest.

 


 

 

Fos oss voksne, er det også mye lettere å løsrive seg fra den opprinnelige teksten, når den ikke er der. Man blir rett og slett tvunget til å fortelle en morsom og levende historie til barnet. Jeg har tidligere skrevet om at du kan endre teksten i bøker som fanger barnets interesse ved hjelp av gule lapper. Det er fortsatt en fin metode, men jeg må si at jeg har blitt veldig glad i denne typen bøker, uten noe tekst i det hele tatt.

 

I jobbsammenheng bruker jeg denne boken (og flere som denne, med ulike historier):

 


 

 

Disse tegnede historiene er mye mer detaljerte og innviklede. Kjempefine for barn som strever med dysleksi og stamming. Sammen med barn som stammer bruker jeg dem for å få frem flytende historier, der vi samtidig arbeider med flytskapende teknikker. For barn med dysleksi kan slike bøker være genialt for å få dem interessert i bøker. Du eliminerer det elementet som barn med dysleksi misliker: ord, og erstatter hele situasjonen med en lystbetont, leken og morsom måte å fortelle en historie på. Tenk så deilig det må føles å kunne «lese» en historie uten å måtte «lese». Kanskje barnet kan begynne å like bøker fordi de begynner å oppdage at det er morsomt å «lese» en bok fra perm til perm? Kanskje de endelig har klart å «lese» seg i gjennom en hel bok, og at dette gir mersmak? Kanskje kan de brukes som et herlig avbrekk i en treningssituasjon?

 

 

 

Uansett, billedbøker er tingen, for mange, mange fler enn bare de aller minste.

 

Jeg kjøpte Emil- og Pippiboka i en bokhandel, men den finnes også på nett. For eksempel HER (Pippi) og HER (Emil).

Frog Goes to Dinner kan du blant annet få tak i HER.

 

Tuddeluuuu! Ha en fin tirsdagskveld 🙂

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #billedbøker #sehereremil #sehererpippi #barnebøker #barnebok #bøkerutentekst #tirsdag #mamma #mammablogg #lesetips #moromedbøker #bøkerogbarn

 

 

 

2 kommentarer om “Billedbøker – GENIALT på så mange måter!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s