Lille speil på veggen der.. Du kan jo brukes til så mangt!

Men er du speilet til en logoped, ser du sannsynligvis flere tunger og munner i løpet av din levetid, enn de fleste andre speil. Spytt får du på deg også, for det er ikke alltid så lett å uttale s- lyden feilfritt på første forsøk 🙂

 

 

En logoped er nødt til å ha et speil, og de fleste tenker nok på logopeden som «hun dama» (eller mannen) som kommer på skolen, med testkofferten under den ene armen og speilet under den andre.

Men det er ikke bare for moro skyld at vi flyr rundt med dette speilet, fordi det kan være ganske avgjørende for om en lyd kommer på plass eller ikke, at man arbeider med barnet foran speil.

 

Etter min mening, burde alle barnehager og også skoler ha flere speil. Tenk hvis du lar elevene få se seg selv i speil samtidig som de arbeider med lyden f-. Da kan de virkelig se hvordan leppene møtes og åpner seg bittelitt igjen når luften på f- lyden siver ut gjennom leppene.

Mange barnehager er flinke til å trene munnmotorikk med barna i for eksempel samlingsstunden, og å sende et speil rundt i barnegruppa så de kan se hvordan tunga går OPP til nesa og NED til haka, skal ikke undervurderes.

 

Det er noe med at jo flere sanser som stimuleres rundt den samme ferdigheten, jo bedre sitter denne ferdigheten til slutt. Min påstand, ikke forskningsmessig forankret 🙂

 

Nå har jeg i lang tid vært på leting etter et litt rimeligere speil, som jeg trygt kan anbefale til barnehager og skoler jeg arbeider med. Det klassiske logopedspeilet kan blant annet bestilles fra Riktige Leker, men det er svindyrt! Jeg har derfor funnet et rimeligere alternativ på fantastiske IKEA:

 

 

 

IKORNNES BORDSPEIL heter det, og koster 198 kroner. Det er 40 cm høyt og 27 cm bredt. Direktelink til produktet HER.

 

Kjekt å ha med seg rundt hvis jeg ikke orker å drasse på det dyre, litt større logopedspeilet mitt. Dette får plass i logopedveska mi. Minuset med speilet er at det ikke er så bredt som et «vanlig» logopedspeil, men det går fint at to hoder kikker inn i det 🙂 Det er heller ikke beskyttet, men jeg fant en tøypose hjemme, som det akkurat fikk plass oppi.

For logopeder er dette fine speil dersom man skal arbeide med grupper og alle deltakerne har behov for et speil hver. Koster ikke skjorta, og står støtt på bordet.

 

Og til foreldre med barn som kanskje trener litt ekstra på munnmotoriske øvelser eller uttale av lyder hjemme, kan det være motiverende å arbeide foran speil. Spesielt hvis dere innimellom tar en pause og lager morsomme grimaser innimellom øktene. Det skal være gøy med lyder, språk og munnmotorikk. Ikke kjedelig og tregt.

 

 

Et speil er altså ikke «bare» et speil i min verden 🙂

 

P.S. og for ordens skyld: Undertegnede tjener ikke et eneste rødt øre på produkter som trekkes frem i innleggene.

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #speil #riktigeleker #ikea #ikornnes #Ikornnesbordspeil #uttaletrening #artikulasjonstrening #tipsogtriks #munnmotorikk #munnmotorisktrening

3 kommentarer om “Lille speil på veggen der.. Du kan jo brukes til så mangt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s