Språktrær i full sommerblomstring og småtips til L- trening

Nyter de deilige sommerkveldene til det fulle ute, med Lille My som løper rundt og storkoser seg 🙂

Det er mye bedre å nyte finværet enn å sitte inne foran PC`en, så det har det blitt lite av i det siste.

 

Kommer derfor med et lite triks for hvordan du kanskje kan få lurt frem en l- lyd hos barnet, for å bøte på min dårlige samvittighet overfor trofaste lesere:

 

Det er jo fryktelig sjarmerende da, når barnet skal ha på «jyset» om kvelden, eller det har vært hos «jegen» og fått medisin. Det er også veldig søtt når de ber om å få «jimet» når dere sitter og klister strimler av papir på en papp. Det er også veldig godt å spise «sotojade» på lørdagskvelden.

Men selv så søtt og sjarmerende dette er, bør L- lyden imidlertid være på plass innen barnet fyller 5 år.

 

Problemet, når barna lager en j- lyd istedenfor en l- lyd, er at barnet løfter tungen i bakkant istedenfor i forkant av munnen. Prøv å si en j- lyd og prøv å si en l- lyd, så merker du forskjellen på hvor tunga løftes, veldig godt.

 

L- lyden er den eneste lyden som slipper luftstrømmen ut på bare sidene av tunga. For å lage denne lyden, skal en bred tungespiss settes mot tannryggen like bak tennene i overmunnen. Resten av tunga er lav og avslappet. Det viktigste er å få tungen opp, OPP, OPP! Og fram i munnen.

 

En måte å «lure» barnet til å få tungen opp og fram i munnen på, er å smøre en liten klatt med enten syltetøy, honning, sjokoladepålegg, etc. på barnets overleppe. Kun en liten «klump på midten», ikke smør inn hele overleppen! På denne måten blir barnet motivert til å søke mot det søte, og barnet kan med dette muligens mestre å løfte tungespissen opp. Du kan be barnet om å sette på en liten lyd slik at det blir en l- lyd. Gjør dette noen ganger. Forsøk dermed å smøre bittelitt av det søte pålegget under fortennene (altså den flaten som møter fortennene nede i munnen), og se om barnet klarer å føre tungen dit, samtidig som det forsøker å si lyden l. Gjør dette noen ganger. Så kan du prøve å smøre litt søtt pålegg litt bak fortennene (tannryggen), der den «virkelige» l- lyden skal lages. Funker dette etter noen ganger, kan du til slutt gjøre det uten det søte pålegget, og bare be barnet ta tungen opp til tennene. Tungen vil da forhåpentligvis huske det gode, søte pålegget det fikk smake på, og sette tungen sin på rett plass.

 

(Ole Brumm er glad i honning, og sikkert en racer på å uttale l- lyden 😉

 

Merk at det skal en del trening til for at barnet skal bli helt kvitt j- lyden i tale, og bruke l- lyden isteden. Forsøk å trene litt hver dag.

 

Dersom barnet ikke synes å mestrer denne typen trening i det hele tatt, ville jeg ha gått et steg tilbake, og forsøkt meg på munnmotorikktrening. Det kan være at tungen ikke er klar for å lage l- lyden ennå, fordi den verken er sterk eller fleksibel nok. Da er en mulig løsning at tungen må trenes litt. Mer om munnmotorikktrening finner du HER og HER.

 

NB! Har barnet store uttalevansker, og ser ut til å streve fælt med å få til l- lyden, anbefaler jeg å ta kontakt med logopeden i kommunen eller en privat logoped. Ikke tren med barnet på egenhånd over lengre tid! Spesielt ikke hvis du ikke kan registrere noe fremgang. Null fremgang betyr at dere enten trener feil, eller at barnets uttalevansker er så omfattende at det er andre typer terapiformer som må settes inn.

 

Dersom barnet mestrer l- lyden når dere har øvet en stund, følger her noen treningsord som kan hjelpe lyden med å komme på plass i ord:

 

la

le

li

lo

lu

ly

 

lære

lege

lim

lam

Lise

låve

løve

lyn

 

 

Håper dette var litt til hjelp for de som har barn som kanskje strever med å få på plass en l- lyd.

 

 

Lykke til fra en Logopedmamma som er i skikkelig sommermodus! 🙂

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #språk #uttale #artikulasjon #uttale #uttalevansker #artikulasjonsvansker #uttaletrening #artikulasjonstrening #tipsogtriks #mamma #mammablogg #mammasomvilhjelpe #barnogspråk #logoped #logopedi

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s