Say hello to my little friend: Skilpadda

Visste du at du kan gjøre en ørliten justering i hverdagen, som kan stor innvirkning på et barns taleflyt og språkutvikling?

 

 

 

Det å redusere taletempoet ditt, kan gjøre susen. Jeg har tidligere skrevet litt om dette temaet i innlegget

Lær deg å snakke saaaaaaaktere 🙂

 

Men det er ikke så lett å huske på å snakke saktere i løpet av en hektisk hverdag, og det er heller ikke så enkelt å bare be et barn om å snakke saktere! Det skal man egentlig heller ikke gjøre, da det kan få barn som opplever brudd i taleflyt til å bli oppmerksom på at det «er noe» med talen deres. Det er delte meninger om når og hvorvidt man skal gjøre barnet oppmerksom på at det er noe spesielt som skjer i talen deres, men en gylden regel har lenge vært at man helst ikke skal bruke ordet stammer rundt barnet. Da er det bedre å kalle det for å hoppe, stoppe, humpe eller bruke lignende ord, for å beskrive det som skjer i barnets tale. Dette er imidlertid når barnet først selv har pekt på at det er noe med egen tale, eller at du tydelig ser at barnet blir sint, frustrert eller lei seg fordi det ikke får ut de ordene det vil, at man kan begynne å snakke litt forsiktig om talen og måten vi snakker på.

 

Et godt verktøy er å bruke en skilpadde som bilde på hvordan vi egentlig bør prate. Alle sammen! Ikke bare barnet.

Har du et barn som stammer eller stotrer i hus, kan man for eksempel printe ut et bilde av en skilpadde eller bruke en lekeskilpadde og snakke om hva som kjennetegner den: Den er treeeeeeeeeeeg. Den går laaaaaaaaangsomt. Den har goooooooooooood tid. Den stopper opp og lukter på blomster. Da puster den inn og puster ut. Også går den videre. Saaaaaaaaaaakte, ned mot stranda for å svømme seg en tur.

Vis med kroppen, vis med talen din, vis med tempoet ditt, hvordan en skilpadde går og snakker. Finn på at når dere skal spise middag den dagen, skal alle huske på å snakke «i skilpadde». Ungene synes det er morsomt, og spesielt morsom  er det hvis du har gitt barnet i oppgave å passe på at mamma og pappa også snakker «i skilpadde». Finn på en passende straff for deg selv dersom barnet tar deg i snakke fortere enn et skilpaddetempo under middagen (for eksempel at de skal få is til dessert – på en ukedag!). Det blir garantert is på alle, for det ER vanskelig å snakke sakte 😉 Heng opp bilder med skilpadder rundt omkring i huset slik at alle passer på å snakke «i skilpadde».

 

Du kan for eksempel bruke min, egenillustrerte skilpadde, som kan lastes ned HER.

 

Så kan det hende at barnets taleflyt kanskje roer seg noe. I alle fall har dere klart å skape et roligere taletempo hjemme. Og du skal bli overrasket over å finne ut at selve energien i huset også kan bli roligere, når vi tar oss tid til å snakke litt roligere med hverandre.

 

Nå skal det nevnes at mamma og pappa i denne husholdningen arbeider med dette omtrent hver dag. Snuppa vår, stotrer/stammer ikke, men siden jeg veit det jeg veit om viktigheten av å snakke roligere, prøver også vi så godt vi kan å få dette til. Lille My er jo nå i en voldsom utvikling med tanke på språket hennes, og vi vet at også barn med språkvansker har godt av å få språk, språklyder og begreper presentert i et tempo som ikke overstiger de forutsetningen barnet har til å ta det i mot. Jeg tenker at dette også er en viktig huskeregel for barn med normal språkutvikling.

Min mann og jeg kan ofte ha hundre beskjeder å gi til hverandre under middagen, fordi han skal hit og jeg skal dit på kvelden. Og midt i mellom oss, på sin lille Tripp Trapp- stol, sitter Snuppeluris og observerer. Og lærer. Og bearbeider. Og speiler. Måten mamma og pappa snakker med hverandre. Det hun ser og hører er hennes referansepunkt på hvordan kommunikasjon skal foregå. Da er det vår oppgave å lære henne at et rolig taletempo, er et godt taletempo.

 

En snegle kan forresten også brukes som et bilde på et sakte og rolig taletempo. Her på en negllakk Lille My fikk til bursdagen sin, som skal kunne vaskes av med vann og som ikke inneholder noen farlige stoffer. Snails heter den.
 

 

Lyyyyyyyyyyyyyyyyykke tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiil, aaaaaaaaaaaaaalle saaaaaaaaaammen! 😉

 

P.S. Også i en barnehage, kan det være fint å ha fokus på et rolig taletempo. Hvis du har mange på avdelingen din som stotrer/stammer, kan det være et supert første tiltak å snakke om den søte skilpadden som bruker laaaaaaaaang tid på å snaaaaaaaaaakke. Bilder av skilpadder kan henges rundt omkring, som minner barna på å snakke «i skilpadde». Rollespill der to skilpadder (to barn eller to pedagoger) står og snakker sakte til hverandre, kan også være veldig morsomt 🙂

 

Og husk på å kontakte logopeden i kommunen, dersom et barns taleflyt ikke synes å bedre seg i det hele tatt. Og tenk alltid at: Tidlig hjelp er god hjelp. Ikke «vent og se», men få inn tiltak så fort som mulig.

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #mamma #mammablogg #mammalivet #logopedlivet #stamming #taleflyt #taleflytvansker #tiltak #barnogspråk #språk #skilpadde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s