BokBlikk: Mummitrollets Kjempestore Klaffebok

Hvem elsker ikke det lille Mummitrollet?

Og det finnes en kjempestor klaffebok med Mimmitrollet og vennene hans, som skal være egnet for barn fra 1-3 år. Den er utgitt av Cappelen Damm Forlag i 2013.

 

 

Mummiuniverset er skapt av den finnlandssvenske forfatteren og tegneren Tove Jansson. Originalserien med Mummitrollet består av ni bøker og fire bildebøker og ble utgitt fra 1945-1970. Mummibøkene handler om Mummitrollet og hans familie og venner i Mummidalen. Mummiuniverset bygger på forfatterens egen barndom.

Mummitrollet har jo blitt stort, og det finnes blant annet tegneserier, kopper, tallerkener, kosedyr, Mummiopera og en fornøyelsespark som bygger på Tove Janssons karakterer.

Hvis du er interessert i å lese mer om Mummitrollet og Tove Jansson, kan du gjøre det HER.

 

Boka er bygget opp på den måten at du følger Mummitrollet og familien gjennom en hel dag: De arbeider i hagen på morningen, er på stranden litt utpå dagen, vi spiser kveldsmat med dem og vi sier «god natt» til dem på kvelden. Du går på oppdagelsesferd blant farger, tall og dyr og løfter klaffene underveis.

 

Logopedpoeng:

 

Boka har klare farger og tydelige bilder. Det er langt fra en «Vrimlebok», som du kan lese mer om her: Bokforslag: vrimlete begrepstrening:), da det ikke er for mye som skjer på hver side. Pluss for at de enkle, korte tekstene på hver side går på rim. Det er også fint at det er enkle begreper som kopp, bok, eple, edderkopp, kake, knapp, osv. som blir presentert gjennom boka. Det er de kjente, hverdagslige begrepene barna møter i boka, og som begynner å bli en del av språket deres i denne aldersgruppen.

Når det er sagt, er jeg litt mer tilhenger av at begrepene blir presentert litt mer systematisert enn de er i denne boka. Jeg liker å arbeide med begreper innenfor et tema, slik at barnet får en «knagg» å henge de ulike begrepene på, feks. bare ting som finnes i hagen, bare ting som finnes på et kjøkken, osv. Her har de plutselig plassert en lekebåt inne på kjøkkenet og en avis ute i hagen. Joda, jeg er enig i at det ofte ligger en lekebåt og slenger på kjøkkengulvet vårt, eller at Moffa har lagt fra seg en avis ute i hagen, men hadde jeg skrevet boka, ville jeg nok byttet ut disse tingene med henholdsvis typiske «kjøkkenting» og «hageting».

 

Mammapoeng:

 

 

Denne boka har vi mye glede av. Lille My er veldig glad i den. Spesielt etter at hun oppdaget at det er pappa`n i huset som ofte gjemmer seg bak en av lukene på tilnærmet hvert bilde. Da vi startet å lese den, var det det eneste vi gjorde: Vi leita etter pappa: «Hvor er pappa?», løftet luker og sa enten: «nææææææ» (nei) eller «dæ!» (der). (Dette er jo en fin måte å få inn noen preposisjoner også: «Ja, se! Pappa sitter oppi treet!», «Rikitig, pappa står foran huset).

Les mer om tips til hvordan du kan trene preposisjoner her: Bananer, skilpadder, frokostbord og begreper.

 

 

Snuppelure er, som unger flest, hardhendt med slike klaffer i bøker, så det er alltid en fordel at klaffene er laget i tykk kartong. Det er de i denne boka. Jeg nevnte fargene i stad, men de er virkelig fine i denne boka. Det er en glad bok å lese 🙂

Det er også morsomt at vi følger sola gjennom hele boka. Fra den står opp om morgenen, til den går ned på kvelden. Og det er enda mer supert at boka ender med at vi ser at natten har senket seg over hele Mummihuset, og at både Mummitrollet og Snorkfrøken ligger i sengene sine og skal sove. Den slutter med at vi sier: «God natt, Mummihus!» og «God natt» til alle sammen i huset.

 

 


 

Når det gjelder aldersgruppen 1-3 år, vil jeg si at det var når Snuppa nærmet seg 2 år, at interessen for denne boka virkelig skjøt fart. Her er det selvfølgelig store variasjoner, men 1 år tipper jeg er litt i yngste laget å skjønne både fargene, tallene og begrepene som skjuler seg bak hver klaff. Men for all del; Les, les, LES med barnet! Så tidlig som mulig 😉

 

Lille My var så heldig å få Mummitrollets Kjempestore Klaffebok i gave av tante og onkel, men den kan også kjøpes hos for eksempel Cappelen Damm.
 

 

Ha en fortsatt fin pinse!

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #pinse #bokblikk #mummitrollet #mummi #mummitrolletskjempestoreklaffebok #cappelendammforlag #bøker #barnebøker #lesforbarnet #lesebøker #lesebok #tipsogtriks #språkutvikling #barnogspråkutvikling

En kommentar om “BokBlikk: Mummitrollets Kjempestore Klaffebok

  1. Hei!
    Da du gir litt anmeldelser av bøker på bloggen din, må jeg nesten spørre. Hadde du kunnet gjort meg den tjenesten å gå inn på bloggen min, og gitt meg en tilbakemelding om hva du synes om skrivestilen på historiene mine? Jeg hadde satt veldig pris på det!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s