Også var det denne R- lyden da… What to do?

Det har blitt en del R- lyder som har kommet inn kontordøren i løpet av mitt logopedliv. Eller skal jeg heller si, mangel på R- lyder. De har dukket opp i mange varianter: J, L, skarre- R, en blanding av skarre- R og L og en del egenkomponerte R`er som jeg nesten ikke har klart å høre hvor lages i munnen.


(Bilde hentet fra Google).
Jeg møtte en gutt i byen en gang, da jeg var ute på en rolig søndagstur. Da var det tre år siden han hadde lært å si rulle- r hos meg, og han hadde gått fra å være et barn på barneskolen da jeg arbeidet med han, til å nå ha blitt en høyreist og flott ungdomsgutt. Han hilste på meg, og sa: «Hei, Marrrrrrrrrrrrrrrrrita! Jeg har den fortsatt!». Jeg smiler fortsatt godt av å tenke på det minnet der 🙂

Han er en av de jeg husker jeg hadde hos meg lenge. Han var veldig flink til å øve selv, og foreldrene hans var helt supre til å følge opp veiledningstimer og treningen til gutten hjemme. Likevel lot resultatene vente på seg. Han hadde perioder der han ble kjempefrustrert som ikke fikk det til. Han var med på en R- gruppe en stund, og ble betuttet hver gang det kom inn nye barn på gruppa som omtrent forsvant like fort som de kom inn, med R- lyder som var kommet på plass. Jeg ble superfrustrert selv på hans vegne, og vred hodet mitt for nye teknikker og innfallsvinkler til hvordan vi kunne få denne FORBASKEDE R- lyden på plass!

Men, så løsnet det en gang.

Så lett som bare det. Jeg husker ikke hva jeg gjorde akkurat da, men vi prøvde ut en teknikk som gjorde at rulle- R`en plutselig satt i munnen hans. Som om den alltid hadde vært der.

Det er helt herlig når det endelig skjer! Det er kanskje en av de største grunnene til at jeg elsker denne jobben jeg er så heldig å få ha.


(Les mer HER om hvordan du kan lage en R- spå).
Fakta om R- lyden: (Østlandsk rulle- R)

 • I det norske språket er R- lyden en av de vanskeligste, om ikke den vanskeligste, lyden å lage.
 • Lyden krever en sterk og fleksibel tunge, da lyden er en svært innviklet jobb for tunga.
 • Lyden er vanligvis på plass når barnet er rundt 7- 8 år.
 • Lyden lages ved at tungespissen løftes opp i ganen, forholdsvis langt frem i munnen, ikke så veldig langt unna fortennene. Samtidig strømmer det luft over tunga som hjelper tungespissen (som ligger oppe i ganen) til å vibrere.
 • Enkelt forklart kan man si at R- trening (og for så vidt all uttaletrening) går ut på å endre et allerede «satt» spor i hjernen for hvordan en lyd skal uttales. For eksempel at R- lyden erstattes med en J- lyd. Det vi si at tunga løfter seg bak i munnen i stedet for foran.

Det er ofte bittesmå justeringer som skal til for å få lyden på plass. Gutten i eksempelet over, hadde trent munnmotorikk, spesielt tungemotorikk for å øke styrken og fleksibiliteten i tunga. I tillegg hadde han gjort mange øvelser der han repeterer ord med spesielle teknikker for å endre dette «sporet i hjernen» jeg nevnte ovenfor. For hver gang han minnet hjernen sin på at lyden skulle sies ved å løfte tunga foran og ikke bak, ble sporet til den gamle r- lyden gradvis visket ut og erstattet med den nye måten å si lyden på. Altså med tungespissen opp.

Denne typen trening kan barnet, foreldre eller pedagoger utføre selv, under jevnlig veiledning av logoped.

Det må imidlertid en logoped til, med sine finjusterte logopedører, for å høre de bittesmå «feilene» barnet fortsatt kan gjøre, og gå inn og korrigere dem. Det kan handle om at tunga ligger bittelitt for langt bak, eller litt for langt foran, at barnet ikke mestrer å lage en skålformet tunge i munnen, eller ikke mestrer å «flate» tunga ut slik at sidene så vidt berører jekslene. En logoped er også trent på å se om det er noe fysiologisk i munnen som stopper lyden i å komme på plass, så det er veldig viktig å ikke trene, trene og trene i lang, lang tid på egen hånd, spesielt dersom lydene ikke synes å komme seg i det hele tatt.

Ta derfor kontakt med en logoped. Det er så unødvendig dersom barnet er nødt til å trene i mange år på en lyd, bare fordi denne «finjusteringen» av lyden ikke blir gjort av noen som kan det. Merk at jeg er klar over at det både er mange foreldre og spesialpedagoger som har forsøkt seg som logopeder med hell, og fått på plass en rulle- R så lett som bare det. Men det kan man aldri vite på forhånd, så det er alltid lurt å ha kontakt med noen som kan veilede dere i treningen og som kan følge opp underveis.

Det er noen R- tips jeg vil dele med dere:


(Arkivbilde)
– Det er lurt å starte med å litt munnmotorisk trening, spesielt hvis du ser at barnet strever med å ta tunga opp mot nesa, ned til haka, osv. (Les mer om munnmotorisk trening HER)

– Forsøk dere på noen treningsord med en teknikk som kalles «D- erstatning», dvs. at R- lyden byttes ut med en D- lyd:

 • d- dikke (drikke)
 • d- dage (drage)
 • d- dosje (drosje)
 • d- dammen (Drammen)
 • d- dukne (drukne)
 • d- dåpe (dråpe)
 • d- donning (dronning)
 • d- divhus (drivhus)
 • d- da (dra)

– Og ta kontakt med en logoped 🙂

Nå har dere i alle fall noen øvelser å gjøre i mellomtiden, mens dere (kanskje) er nødt til å vente litt på logopedhjelp.

Lykke til! 🙂


(Bilde hentet fra Google).
#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #uttale #uttalevansker #artikulasjon #artikulasjonsvansker #rtrening #uttaletrening #tipsogtrikt #foreldre #mamma #mammablogg #logopedlivet

P.S. Logopeder arbeider på ulike måter. Jeg liker å arbeide tett med foreldre og pedagoger som kan følge opp treningen mellom logopedtimene hos meg. På denne måten måten føler jeg at jeg har fått best og raskest resultat. Men jeg er helt sikker på at logopeder der ute har andre måter som kanskje er enda mer effektive enn slik jeg arbeider. Og jeg ser at jeg hele tiden revurderer måten å jobbe på, etter hvert som jeg lærer mer og får flere erfaringer.

17 kommentarer om “Også var det denne R- lyden da… What to do?

 1. For en lykke at jeg fant akkurat denne bloggposten akkurat i dag, når jeg sitter hjemme og river meg i håret for den jenten som ikke klarer å si R!
  Takk! 🙂

  Liker

 2. Hei! Jeg har en gutt på 8 år som har rulle r, men som gjerne vil ha skarre r. Jeg kommer fra Østlandet, men han er født og oppvokst i Stavanger. Far og lillesøster har skarre r, og det vil gjerne han også ha. Finnes det noen øvelser vi kan gjøre, eller en måte jeg kan forklare han hvordan han må bruke tunga? Jeg finner masse informasjon om rulle r på nettet, men ingenting om skarre r. Vi tok kontakt med en privat logoped, men det er lange ventelister. Er det noe vi kan øve på selv, så hadde det vært flott:) På forhånd takk!

  Liker

  1. Kristin: Det kommer et innlegg ganske snart, om akkurat denne lyden 🙂 Vil likevel anbefale dere å fortsatt stå på venteliste til privat logoped, så noen kan kontrollere at treningen går riktig for seg. Lykke til!

   Liker

 3. Min datter fyller 5 om få dager, snakker veldig bra, men sier L i stedenfor R. Barnehagen sier at det ikke er vits å gjøre noe med dette før ungen kommer i andre klasse. Hva tenker du om dette?

  Liker

 4. Hei. Vi har en gutt i 2.klasse som ikke har fått r-lyden på plass og heller ikke har hatt noen utvikling av lyden de siste årene. Når er det lurt å kontakte en logoped? Jeg har tatt det opp med skolen, men de ønsker at vi skal vente og heller trene hjemme.

  Liker

 5. Hei. Dersom man har vokst opp med forholdsvis lik påvirkning av skarre- og rulle-r, kan det hende at noen bruker disse to om en annen? Ikke at det blir en talefeil nødvendigvis (si at man har påvirkning fra Trøndelag og Rogaland), men at begge deler brukes?

  Liker

  1. Hei Tiril! Ja, det er ikke uvanlig at folk som for eksempel har bosatt seg på østlandet, mestrer og bruker en rulle- r i det daglige, men «slår over» dialekten sin helt når de skal snakke med for eksempel bestemor i Bergen på telefonen. Da kommer skarre- r`en også frem 🙂 Har også en logopedkollega som snakker bergensk til vanlig, men som arbeider som logoped på østlandet. Hun bruker rulle- r i jobben sin og i uttaletrening med barna, men snakker bergensk og bruker skarre- r ellers.

   Liker

 6. Har en førsteklassing på snart 7 år som ikke kan si rulle-r. Jeg tok dette opp med læreren for noen måneder siden, men hun virket ikke særlig engasjert i å få henvist til logoped da. I mellomtiden har han begynt å skarre på r-ene. Det startet i forbindelse med leseopplæringen. Jeg hadde et håp om at han skulle bli mer bevist på språklyden og at rulle-r-en skulle komme da, men det ble i stedet en skarre-r. Han er bevisst på at han sier «feil» selv, og sliter med skarre-r-en også (anstrengt).
  Kan jeg sende en henvisning til PPT selv?
  Kan man eventuelt få refusjon for logopedutgifter via Helfo dersom man engasjerer en logoped privat (en som har avtale) for denne utfordringen?

  Liker

  1. Hei Elli,
   Beklager sent svar på denne.. Den har gått under min radar og jeg så den først nå.
   Nå håper jeg at gutten din har fått hjelp, men dersom noen andre lurer: Ja, foreldre kan selv henvise barnet til PPT, uavhengig om barnehagen eller skolen mener det er «riktig» å gjøre det eller ikke. Refusjon fra Helfo er ikke aktuelt på «ren r- lydsproblematikk», da man må ha en diagnose, skade eller lyte (som det så snålt heter..) som fører til språkvansker hos barnet. Håper virkelig det har ordnet seg for dere. Skarre- r er en fin r- lyd det! Men det kommer jo an på hvilke følelser barnet knytter til den lyden han selv produserer. Er han fornøyd med skarre- r, la den få bli. Liker han den ikke, er det nok lurt å gjøre noe med det.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s