Øving, hjertesukk, uttalemedisin og logopedkrus! :)

Barnet ditt forteller deg at hun ønsker å begynne å lage musikk. Hun skulle ønske at hun mestret å spille et instrument, og hun har plukket seg ut saxofon som sitt drømmeinstrument. Du, som mamma eller pappa, sjekker da ut hvilke muligheter som finnes: Hun kan begynne å spille i et korps, der hun både vil få individuelle timer med instruktør, samt øvelse i form av å spille med de andre musikantene i korpset. Hun kan begynne på en kulturskole der hun vil få individuelle timer med instruktør, eller dere kan velge å betale for en privat instruktør som kommer hjem til dere. Har dere så mye penger at dere ikke vet hvor dere skal gjøre av dem, kan du jo betale for en instruktørtime hver eneste dag. De fleste lander nok imidlertid på en time i uka, med avtale om å øve litt hver dag for å bli en bedre saxofonist. I tillegg til å øve på selve saxofonspillingen, bør barnet også bruke litt tid på å studere noter så hun lærer seg å lese musikk.

 

(Bilde hentet fra google)

 

Barnet ditt forteller deg at det skal bli fotballstjerne. Hun vil bli proff og har planer om å leve av fotballkarrieren sin. Du melder barnet ditt inn på et fotballag, og de trener en gang i uka, toppen to. Hva vil ditt råd til barnet være? For at det skal lykkes med proffkarrieren sin? Sitte på rompa hver dag etter skoletid og lekser, eller ut og spille fotball?

 


(Bilde hentet fra google)

 

Barnet ditt ønsker å bli god til å strikke. Du er ikke så glad i å strikke og sy selv, så du nevner for læreren hennes på skolen at hun ønsker å lære seg å strikke. Tilfeldigvis er denne læreren både flink til og glad i å strikke, så hun forteller at barnet ditt kan komme til henne på lærerværelset på fredager etter skoletid og få veiledning på hvordan.

På den første «strikketimen» med lærer, viser hun barnet hvordan hun skal legge opp masker til et skjerf, og hvordan hun skal strikke rette masker. Lærer og barnet avtaler at hun skal strikke selv på fritiden for å øve seg, og de snakker om hvor langt skjerfet kommer til å være når de møtes uken etter.

 

 

Så skjer dette:

Barnet ditt vil ikke ta fram saxofonen hver dag for å øve. Det er mye artigere å enten være med venner, spille iPad, se på TV eller høre på musikk. Når hun kommer til instruktøren sin uke etter uke, kan hun derfor ikke sangene hun har fått i lekse.

Ville du marsjert ned til øvingslokalet og skjelt ut instruktøren for at barnet ditt ikke var blitt noe bedre?

Eller ville du fortalt barnet ditt at dersom det ikke øver, vil det ikke bli noe flinkere til å spille saxofon?

 

Barnet du har meldt inn på fotballaget holder seg til treningene og synes disse er artige, men begynner å miste interessen for å bli fotballproff.

Ville du lagt skylden på treneren for dette?

 

Barnet som ville lære seg å strikke, begynte med stor iver. Hun strikket hver kveld før leggetid, men i det siste har interessen avtatt. Hun tar opp strikketøyet innimellom, men blir litt sint fordi hun ikke husker hvordan hun skal strikke.

Ville du sagt til henne at: «Det er fordi læreren din ikke har tid til å øve på strikking med deg hver eneste dag, at du ikke blir bedre til det. Hadde hun gjort det, ville du sikkert ha vært ferdig med hele genseren nå, men på grunn av henne blir du ikke noe bedre».

 

Og hjertesukket er:

 

Logopedtilbud er en service noen kommuner velger å ha for å hjelpe brukerne sine på best mulig måte. De kommuner som ikke har logopedtilbud selv, ber brukerne sine henvende seg til staten for å få hjelp. Da kan de, dersom de får innvilget det, ta kontakt med en privat logoped for å få hjelp.

 

Hvis du er så heldig å ha fått logopedtilbud til ditt barn; sørg for at barnet øver! På samme måte som at man må øve masse for å bli god til å spille et instrument, til å sparke fotball, strikke eller hvilken som helst annen ting, er man nødt til å legge inn en god del egeninnsats for å bli bedre.

Det er enkelt å skylde på logopeden når barnet ikke blir noe bedre, men egentlig burde man ta en titt på om treningsopplegget, «logopedleksa» logopeden har gitt, er blitt gjennomført hver dag. Eller ble det med den ene gangen i uka?

 

Sannheten er, at for å bli god på en ting, er man nødt til å øve. Det er skikkelig kjedelig, men helt nødvendig. For å endre et satt spor i hjernen, for eksempel at r- lyden uttales som en j- lyd, er det mengdetrening som skal til for å få endret dette sporet. Slik at hjernen begynner å huske at: «Å ja! Stemmer! For å få til denne rulle- r`en, skal tunga opp foran i munnen, og ikke bak i munnen!». En sånn endring skjer ikke over natta. Det MÅ øvelse til.

 

Nå skal jeg være forsiktig med å skjære alle over en kam. Jeg har vært bort i situasjoner der både foreldre og barn har vært griseflinke til følge opp alle lekser som er blitt gitt. De har trent og trent, men resultatene kommer ikke. Det er ulike årsaker til hvorfor dette en sjelden gang skjer, og det er kjedelig for den det gjelder, men for de aller, aller fleste, kommer lydene på plass så lenge man ØVER 🙂

 

Jeg pleier å si til klientene mine at: «Jeg skulle ønske at jeg hadde en pille for hver lyd. At det oppå hylla mi der borte, skulle stått glass på glass med R- medisin, L- medisin, K- medisin, S- medisin, osv., men det er dessverre ikke så enkelt. Hos meg må du øve».

Også gir jeg dem et godt smil, som sier: «Jepp, jeg veit det er kjipt. Men sånn er det. Nå starter vi, og jeg skal hjelpe deg så godt jeg kan».

 

Happy lørdagskveld, alle sammen! 🙂

 

P.S: Se på den fine bursdagsgaven jeg fikk av min gode logopedkollega:

 


 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #saxofon #fotball #øve #trene #logoped #logopedlivet #mammablogg #manmåøveforåbligodpånoe #uttaletrening #logopedlekse
 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s