Om å peke og spørre

Lesestundene med Snuppelura blir bare mer moro for hver dag som går. Hun får flere og flere ord som hun kan bruke til å uttrykke det vi ser i bøkene, samt at hun får til å peke på flere av de tingene jeg spør etter.

 

 

Visste du at ved å bruke en kombinasjon av å både be barnet om å benevne ting i bøkene OG be barnet om å peke på ting du etterspør, trener du både barnets ekspressive og reseptive språk?

 

Ekspressivt språk er det språket barnet bruker for å uttrykke seg.

Reseptivt språk er barnets forståelse av det som blir sagt.

 

Si: «Hva er det»?, og pek på en ting på bildet i boken. Husk å VENTE for å gi barnet tid til å svare. Gjenta ordet korrekt en gang (ALDRI gjenta det med de eventuelle uttalefeilene barnet gjør), og ros masse! «Ja, så fint! Det er en klokke. Så flink du er»! – Trener barnets ekspressive språk.

Si: «Kan du peke på _____?» eller «Kan du finne ____?», og si ord du (tror) du veit barnet kan. For eksempel «fuglen (eller «pip- pipen»), «snømannen», «treet», «bilen», og så videre. Husk å VENTE for å gi barnet tid til å svare, og si: «Ja, fint! Der fant du treet, jo!». Trener barnets reseptive språk.

 

Ting å tenke på:

  • Du kan gjerne gjenta ordene flere ganger. Det er alltid fint med repetisjoner, men pass på å ikke overdriv. Barn er smarte, og sier fra hvis det blir i overkant mye «pedagogikk» i lesestunden.
  • Du kan godt holde deg til 3- 4 ord pr. bilde, slik at de samme ordene blir repetert hver gang dere leser den boken, og heller utvide med flere ord når de første 3- 4 er godt innlært.
  • Ikke blir FOR ivrig (prøver å følge dette rådet selv…). Det er så moro når barnet mestrer og klarer, men pass på at mamma ikke tar helt av, så barnet ikke vil ha lesestund lenger fordi mamma oppfører seg så snålt i lesestunder…
  • Ta vare på kosen som lesestunden er.
  • Prøv å følg barnets initiativ til hvilke bøker, hvor fort dere skal bla i boken, osv.

 

I neste BokBlikk tipser jeg om en veldig fin bok med Mummitrollet, som er midt i blinken for nysgjerrige toåringer! 🙂

 


 

 

Ha en fin dag videre! 🙂

 

Les også:

Ett spørsmål av gangen, takk! 🙂

Les bok med barnet ditt

Gule lapper + bøker = Leseglade barn

Lite leselystne luringer i hus? Lag «bokfeller»!

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #lesetips #bøker #lesbokmedbarnetditt #lesbøker #bok #barnebok #barnebøker #tipsogtriks #logoped #mamma #mammalivet #logopedlivet #mammablogg #mummi #mummikopp #lesestund #ekspressivtspråk #reseptivtspråk

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s