En terning er ikke bare en terning i min verden :)

Hei og hopp!

 

Da var det helg igjen, og etter noen helger på rad med en del planer, ligger denne helgens planer på et minimumsnivå. Og det er deilig. Både for mor og barn.

Jeg har fått være med på mye spennende i det siste, blant annet min første Talk Tools- kveld sammen med gode kollegaer. Oppdatering kommer. Jeg lovet også et innlegg om bøker og bokdag, og det er under arbeid, men det krevde litt mer planlegging enn jeg først tenkte.

 

Men det kommer, og jeg kan love noen gode tips til både foreldre og førskolelærere 🙂

 

Forrige helg så huset slik ut etter playdate…

 

 

… og da ble det opprydding i stedet for skriving. Men koselig var det, S og N! 🙂

 

 

Nå noen ord om TERNINGER:

 

Vi kjenner alle til en vanlig ternings form og funksjon. En terning brukes i de fleste brettspill, og er helt avgjørende for å bringe spillet videre.

 

Men visste du at en terning ikke bare er en terning?

Hvis terningens prikker er erstattet med bilder og du bruker flere terninger, kan både setninger, historier, fortellinger og fantasieventyr trylles frem.

Og det aller beste: TERNINGER GJØR SPRÅKINNLÆRING MORRO! 🙂

 

Her er noen utvalgte terninger fra logopedveska mi:

 

Dette er noen store, bløte skumgummiterninger med forholdsvis enkle tegninger. De blå er ulike mennesker, de grønne er ulike ting og de oransje er ulike steder en kan reise til eller kjøretøy man kan reise med. Terningene utgjør til sammen den perfekte rammen for en morsom historie eller noen spennende setninger. Jeg vet ikke hvor disse terningene kommer fra, fordi de har ligget i mange år på en skole jeg ofte er innom.

(Noen som vet hvor man kan få tak i de? Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Jeg kunne tenke meg å få tak i dem selv 🙂

 

Disse terningene er veldig fine. De har enkle tegninger av forskjellige hverdagslige ting. Jeg bruker dem ofte til de små barna fordi tegningene er såpass enkle og konkrete.

Terningene er kjøpt på TIGER (TGR), og kostet rundt 40 kroner, og det er aldri noen ulempe at nyttig og smart utstyr er såpass billig!

De Story Cubes– terningene jeg har, bruker jeg som oftest til de barna som er litt eldre, da tegningene er en smule mer abstrakte og derfor også litt vanskeligere å skulle bruke i setninger og historier.

 

Story Cubes kommer i en hendig, liten boks.

 

Story Cubes finnes også som app, og i appen kan du kjøpe flere temaer på terningene, for eksempel, eventyrtema, superhelttema, eller førhistorisk tema. Veldig lurt, dersom en tenker at barn lærer språk på best mulig måte når en tar utgangspunkt i det barnet er interessert i.

Og undervurder ikke kraften til en helt vanlig terning. For å motivere barn ned uttalevansker til å trene på øvingsordene hjemme, har ofte en terning vært løsningen: De har fått med seg et ark med for eksempel ti L- ORD. Hjemmeoppgaven blir da å slå terningen før hvert ord skal uttales korrekt. Terningen vil vise hvor mange ganger barnet skal si ordet. For eksempel «lege, lege, lege», «lys, lys» og «lim, lim, lim. lim. lim, lim». Inne på logopedtimen, sitter alltid logopeden og krysser fingre for at barnet skal slå femmere og seksere (og barnet håper på enere og toere), for jo flere ganger barnet får repetert øvingsordene, jo fortere «fester» l- lyden seg i barnets munn.

 

Jeg bruker ofte terninger til å øve på:

 • Begreper
 • Flytende tale hos barn som stammer
 • Oppbygging av setninger
 • Uttale
 • Evnen til å holde tråden i en litt lengre historie

 

Bildeterninger kan for eksempel brukes slik hjemme:

 • Sette navn på de begrepene som er på terningene.
 • Sette sammen flere terninger og lage en setning.
 • Sette sammen terningene til en kort historie med avslutning mellom hver gang terningene trilles.
 • Sette sammen terningene til en del av en historie som nestemann fortsetter på når han/hun triller terningene, som nestemann fortsetter, osv., osv., til det blir en naturlig slutt.

 

Og vanlige terninger med prikker kan for eksempel brukes slik:

 • Tril en terning, og si: Kan du finne (…antall prikker på terningen…) ord som starter på lyden M?
 • Munnmotorikk: Ta tungen opp mot nesa og ned mot haka (…antall prikker på terningen…) ganger.
 • Hvis det blir 1, 2 eller 3, skal mamma bestemme bok, hvis det blir 4, 5, 6, skal du få bestemme boken vi skal lese i kveld. (Dette kan brukes på mye…)
 • Klarer du å si: PA – TA – KA (…antall prikker på terningen…) ganger?

 

+ mange, mange andre muligheter.

 

IGJEN; KUN FANTASIEN SETTER GRENSER!

 

En logoped uten en terning, er som Ole Brumm uten honningkrukka si. De hører sammen 🙂

 


(Bilde er hentet fra wikipedia.org)
 

 

Ha en fortsatt NYDELIG SØNDAG! 🙂

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #mamma #mammablogg #ilogopedveska #terning #terninger #tiger #tgr #storycubes #helg #godhelg

2 kommentarer om “En terning er ikke bare en terning i min verden :)

 1. Hei, artig blogg med mange nyttige tips! Jeg fant skumgummiterningene på en dansk nettside som heter: «lær med stil». Koster 99kr.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s