Lite leselystne luringer i hus? Lag «bokfeller»!

Omtrent fra man har fått det lille frøet inn i magen, som senere viser seg å være en liten baby, rådes du som forelder til å lese bøker for barnet. Og jo tidligere du begynner, jo mer glad i å lese blir barnet. Barnets ordforråd og begrepsforståelse øker når foreldrene leser for det, og et stort ordforråd og godt begrepsapparat har mye å si for barnets generelle språkutvikling, og også den senere lese- og skriveutviklingen.

 

Vi har forstått det! Lesing er VIKTIG!

 

 

Dersom barnet ved 2- 3 årsalder begynner «å henge etter» i sin språkutvikling, lyder ofte rådene som følger:

– Bad barnet i språk! (Les mer om det HER).

– Les bok med barnet ditt. (Les mer om det HER).

 

Men hva i huleste, heiteste skal en stakkars mamma eller pappa gjøre dersom barnet ikke er noe glad i å lese bøker???

 

Her følger noen generelle tips:

 

  • Ha et hyggelig sted dere kan lese bøker, for eksempel en lesekrok, godstol, lesehule, eller lignende. (Les mer om det HER og HER).

 

  • Finn frem til bøker som fanger barnets interesse, og tilpass bøkene med gule lapper. (Les mer om det HER).

 

  • Ikke stress dere inn i en lesestund. La heller være hvis det blir for hektisk en dag, og forsøk igjen neste dag når dere har bedre tid.

 

  • Husk at det er bedre med 5 gode leseminutter, enn 20 tvungne leseminutter. Det vil si at: Blås i det du har lest og hørt om at man BØR lese i så og så mange minutter hver dag for at det skal ha noen «effekt». (Det er sikkert noen som er uenig med meg her, men jeg tenker at det i først omgang er viktigere å få barnet glad i bøker enn å forholde seg til «retningslinjer» for hvordan en BØR lese bøker med barn. Når barnet etter hvert begynner å bli glad i bøker, se det blir noe annet; DA kan man begynne å følge slike råd).

 

  • Og her er mitt aller beste tips: La barnet selv finne ut at det har lyst til å lese med deg!

 

Omgi barnet med bøker. Lag «bokfeller».

Jeg vet med meg selv at dersom noen tvinger meg til å gjøre en ting jeg ikke har lyst til, skal jeg i hvert fall ikke gjøre det! Nå er nok jeg i overkant sta, men jeg tipper at det finnes en del sta barn der ute også, så det er sikkert lurt å prøve en annen tilnærming til barn som meg 😉

 

Her i huset har vi mange lesesteder: Vi har sofa`n. Vi har godstolen på rommet til Snuppelure. Vi har leskroken jeg lagde til oss på kontoret. Og joda, vi har hatt mange hyggelige lesestunder på disse stedene. Vanligvis er det jeg som har initiert disse lesestundene ved å spørre henne om vi skal lese. Nå er Lille My glad i å lese bøker, men jeg merker at jeg ofte må jobbe litt for å holde på oppmerksomheten hennes fordi hun kanskje heller hadde lyst til å leke med noe annet akkurat da.

Disse lesestundene er som sagt koselige, men de er ikke så fine som de spontane lesestundene vi har hatt midt på kjøkkengulvet, når Lille My har kommet tassende med en bok under armen som hun så gjerne vil vi skal lese sammen. Selvfølgelig når jeg skal lage middag, men det får så være 🙂

 

Og noe av grunnen til at hun kommer tassende med en bok på den måten, er kanskje takket være «bokfellene» jeg har lagt ut for henne???

 

I lekekassa:

 

På lekekjøkkenet:

 

I leketeltet:


 

Poenget er å omgi barnet med bøker ved å plassere dem der barnet pleier å oppholde seg. Du vil ikke tro hvor ofte barnet vil komme tassende med en bok til deg og vil du skal lese den, eller hvor mange ganger du kommer til å finne barnet sittende på gulvet og bla, snu og vende på en bok hun er nysgjerrig på.

 

Og om det skulle vise seg at barnet fortsatt ikke er interessert i bøker?

Ja, da har du fortsatt både rim og regler du kan bruke, samt å ordsette alt du gjør – å «bade» barnet i språk. (Les mer om rim HER).

 

Ved siden av stellebordet har jeg satt Sing Sang- kortene med sanger og rim og regler. De fungerer både som avledning når Snuppelurer slår seg vrang og transformeres til en små meitemarker på stellebordet, samt at de også er språkstimulerende. To fluer i en smekk!

Ja, også ligger det noen bøker der også da. Noen små, lette, som er greie for henne å håndtere liggende 🙂

 


 

OBS! Pass for all del på at det ikke blir for mye av det gode. Jeg legger ikke ut bøker over alt, og lar de ligge der hele tida. Jeg tar de litt bort en periode, rullerer på dem og legger ut nye slik at hun ikke skal bli lei eller føle at det blir FOR mye bøker rundt omkring.

 

Da vil det vel muligens ha motsatt effekt… At hun etter hvert vil hate bøker fordi a mor ble litt FOR overivrig! 😉

 

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #lesing #barnoglesing #lesetips #tipsogtriks #lesbokmedbarnetditt

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s