Bursdagsfeiring og treleker, og omtrentlige aldersgrenser for språklydsutvikling

God søndag, alle sammen!

 

Nå er det en stund siden forrige innlegg, men i det siste har det mildt sagt vært litt å henge fingrene i på jobben. For gjett hva? Det ER mange med språkvansker der ute som trenger hjelp!

Som jeg tidligere har nevnt, er det ENORMT mange små barn som stammer der ute. Mange treåringer. Jeg tenker mye over hvorfor det er sånn. Er det vårt stadige økende tempo som utløser dette? Barns stadige økende krav til prestasjon? De voksnes språk som går hurtigere nå enn før?

 

 

Det er ikke godt å vite, men hvis jeg skal gi deg som forelder et tips: Ro ned med barnet ditt. Sitt på gulvet, uten å forberede en aktivitet først. Ikke noe spill, ikke noe bok, ikke noe iPad, og se hva barnet velger å finne på. Og følg barnets initiativ. Så enkelt kan det være.

 

Jeg snakket nettopp med min beste venninne om dette i går, på hennes sønns bursdagsfeiring. Hun har også merket seg at dersom det er en helg med mye som skjer, og de ikke får vært noe særlig hjemme i sine egne, vante omgivelser, omgitt av favorittleker og hjemmets trygge svære, merkes det godt på barnet at han er mer urolig utover i uka.

Å være i barnehagen 7-8 timer i uka, er slitsomt, og jeg mener det er utrolig viktig å roe ned på kveldene og i helgene. Ja, så blir ikke hverdagen så innmari innholdsrik og spennende en tid fremover da, men barnet får ro. Ro til å være, ro til å snakke, ro til å bli lest for, ro til å prate.

 

Fra en avslappende helg i høst:

 

Det er mange barn som også strever med en del uttalevansker, og jeg opplever ofte at både foreldre, lærere og barnehagepersonell er usikre på når de ulike lydene kan/bør være på plass. Her følger en liten oversikt:

 

  • 3 år: vokalene + m, p, b, h
  • 4 år: n, t, d, j, f, v, l
  • 5 år: k, g, ng
  • 6 år: rulle- r
  • 7 år: s (etter tannfelling)
  • 9 år: kj, skj

  

NB! Her er det viktig å ikke ta disse aldersgrensene for god fisk. Dette er omtrentlige aldersgrenser, og de varierer noe i litteraturen. IKKE STRESS om barnet ikke har fått til en bestemt lyd. Grensene kan variere veldig og man må ta barnets øvrige utviklingshistorie med i betraktningen.

 

Når det gjelder s- lyden, er den vanskelig å få til hvis det ikke er noen fortenner til stede 🙂

Og kj- og skj- lyden er i disse tider et kapittel for seg selv. (Les mer om utviklingen av disse lydene under LES OGSÅ i slutten av innlegget).

 

Både venninna mi og jeg har en stor kjærlighet til treleker, og da jeg kom over disse på Søstrene Grene, ble det kjøpt inn et sett til gårsdagens bursdagsbarn og min Lille Snuppelure:

 

 

I slike leker ser jo en logoped ET ENORMT potensiale til begrepslæring også, og det er alltid en bonus! 🙂

 

Ha en fortsatt fin fastelavenssøndag, og husk for all del å forspis deg på fastelavensboller 😉

 

 

LES OGSÅ:

Stotring og stamming hos barn

Visste du at? (Om stamming) og Brrrrrr! Kalde dager!

Kj- og sj- sammensmelting – Hipt og kjekt eller ukult og provoserende?

Late lørdager, latter og kj- øvelser

Å øve på lyder – Uten å øve på lydene

Gurgling og tøfler

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #søndag  #fastelaven #fastelavenssøndag #språkvansker #stamming #taleflytvansker #ronedmedbarnetditt #bursdagsfeiring #språklyder #språklydsutvikling #uttale #uttalevansker #treleker #tremat #søstrenegrene 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s