Influensa så det synger etter og R- spåer

Dett i desa… For å si det sånn!

Da har influensaen inntatt vårt hus, og alle tre (i alle fall mor og far) ligger paddeflate på hver vår sofa med tett hals, feber, rennende nese og hoste herfra til månen.

 

Jeg veit jo at man ikke kan jobbe når man er syk, men det er alltid fælt å vite at unger går glipp av logopedtimene sine fordi jeg er nødt til å være hjemme og pleie snufsenesa mi. Og denne uka var det ekstra ille å gå glipp av R- GRUPPA min gode kollega og jeg pleier å ha ukentlig på en skole.

 

Og vi som skulle dele ut de fine R- spåene vi har laget til gruppa!:

 

 

Instruksjonene rundt (under tallene) er de øvelsene barna skal gjøre. De skal si enten et øvingsord eller en øvelsesremse. Regla i midten er en liten «gulrot» til de barna som har begynt å rulle på r- lyden. Da er det om å gjøre å begynne å bruke lyden i setninger for etter hvert å få den ut i tale.

 

 

Standard spå utenpå, med farger og tall:

 

 

Glidende overgang fra juleverksted til spåverksted etter jul, er fint for en juleelsker som meg 🙂

 

OBS! Husk at man bør ha kontakt med en logoped før man begynner å trene inn en lyd. Det er viktig at inntreningen blir tilpasset det aktuelle barnet fra første stund og at en logoped er med på utviklingen av lyden underveis!

 

Her er tips til andre morsomme spåer, både som trener språk og som ikke gjør det:

 • Påleggsvelgerspå: Hva vil du ha på brødskiva di? La spåen velge!
 • Bokvelgerspå: Hvilken bok skal vi lese i kveld? La spåen velge!
 • Dyrelydspå: Hva sier kua? Hva sier høna?, osv.
 • Peke-på-kroppsdeler-spå: Pek på nesa di. Pek på munnen din. Hvor er øyet til mamma?, osv.
 • Klesvelgerspå: Hva skal vi kle på nå? Sokker, genser, bukse eller sko? La spåen velge!
 • Fargespå: Nevn tre ting som er røde. Nevn to ting som er blå. Nevn fire ting som er grønne, osv.

 

 

Haha, noen er bare for morro skyld, men kanskje de kan bidra til å gjøre en helt vanlig hverdag litt artigere? 🙂

 

Som vanlig ønskes det gode dager, fine kvelder og gode helger fra Logopedmamma!

 

 

LES OGSÅ:

En god, gammeldags spå kan brukes til så mangt 🙂

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #tipsogtrik #spå #influensa #influensasesong #juleelsker

7 kommentarer om “Influensa så det synger etter og R- spåer

 1. Så morsomt med spåen:-)Tror vi skal prøve den:-)Min lille gutt har begynt å skarre(bergenser vet du;-) Men det er så utrolig kjekt med fremskrittene.Dere logopeder gjør en fantastisk jobb:-)God bedring til deg, slapp av så blir du fortere frisk:-)

  Liker

 2. Fin spå og godt tips om å bruke den til så mye forskjellig 🙂
  Jeg lurer på når du skriver «si: TRAPP», hvorfor har du skrevet «T-DAPP» under?

  Liker

  1. Malin: Takk for det! 🙂 Det er fordi å trene r- lyden fra de nærliggende lydene i munnen (feks. d og t), er en vanlig logopedisk teknikk som kalles for «d- erstatning». Ved å trene på denne måten, lages det nye som spor i hjernen om å få tungen opp og frem i munnen (der r- lyden lages). Tungen hos en som strever med r- lyden er for eksempel vant til å lage en j- lyd istedenfor en r- lyd (rose blir «jose», rev blir «jev»). Da må tungen trenes fram i munnen ved hjelp av ulike teknikker, blant annet «d- erstatning».

   Liker

 3. Hei! Så smart med spåene! Jeg har en sønn på 6 år som ikke klarer å uttale rulle-r. Men noe jeg sliter med å forstå.. hva er hensikten med å bytte ut R med D? Som D-Dikke? Jeg forstår ikke fremgangsmåten og hensikten helt. Ville sette stor pris på svar!☺☺☺

  Liker

  1. Anita: Oi, ser jeg har glemt å svare på denne kommentaren! Vi bytter ut r- lyden med d- eller t- i trening, fordi disse lydene ligger så nærme der r- lyden skal lages. Man trener på en måte tungen opp og frem i munnen. Mange erstatter r- lyden med en j- lyd og da aktiviserer en den andre «enden» av tungen, nemlig den bakre tungen. Rulle- r lages ganske langt fremme i munnen og tungen må løftes. Lykke til med sønnen og r- lyden 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s