I logopedveska finner vi…

God onsdag!

I dag startet ikke bilen min. Kulda tok knekken på batteriet. Da var det fint å ha svigermor i nærheten som kom på minuttet, og fikk Snuppelurer i barnehagen og Logopedmammaer på jobb 🙂 Takk, takk.

 

Logopedveska mi pleier som regel å være stappfull av godsaker, og i dag er intet unntak:

 


 

 

 • Boka Practical Intervention for Early Childhood Stammering – Palin PCI Approach, Kelman & Nicholas, 2015 – Et must for logopedstudenter!

 

 • Fantasiterninger fra TGR. Jeg bruker dem mye sammen med barn som for eksempel stammer. Vi øver oss på å uttale lengre setninger og korte historier med flytende tale. Fantasiterninger kan også brukes med de barna som strever med å sette sammen ord til lengre setninger. Ved bildene på terningene får de litt «gratis drahjelp» til å fortelle for eksempel en liten historie.

 

 • Stigespill på m- ord. Brukes med barn som stammer. M- lyden er en «godlyd» som er fin å skape flyt på. Stigespill kan man enkelt lage selv, og man kan putte inn de begreper eller lyder barnet skal trene på.

 

 • Terninger og spillbrikker til stigespillet. En terning kan forresten brukes til så mangt: Hvorfor ikke slå terning med barn som øver på begreper? Antall prikker på terninger kan for eksempel angi hvor mange ord som skal beskrive et annet ord. For eksempel: Ha et bilde av ordet «kylling» foran barnet. Trill terningen. Terningen viser tre prikker. Da kan man for eksempel si at en kylling er «gul», «myk» og «liten».

 

 • Sitronsaft og bomullspinner. Brukes sammen med barn som trener på r- lyden. Får barnet sitron på tungen, har barnet klart å legge tunga på riktig plass i munnen, der r- lyden lages.

 

 

Jeg gleder meg VELDIG til i morgen, for da skal jeg på Talk Tools- kurs på Barnas språksenter i Røyken. Kort fortalt er Talk Tools treningshjelpemidler for å øke muskelstyrke i munnen. Mer om Talk Tools kommer etter hvert.

 

Ha en fin kveld, alle sammen! 🙂

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #arbeidslivet #logopedlivet #logopedveska #ilogopedveska #iveskami #tirsdag #stamming #fantasiterninger #språklek #tgr #stigespill #terninger #spillbrikker #sitronsaft #bomullspinner #barnasspråksenter #talktools #oralplacementtherapy

6 kommentarer om “I logopedveska finner vi…

 1. tepausen: Takk for det! Og i like måte 🙂 Nå har jeg nettopp fått lynkurs av mannen i hvordan sette på startkabler og batteri, så nå er jeg forberedt hvis det skulle skje igjen 🙂

  Liker

 2. Jeg koser meg stort med dine praktiske råd for språkstimulering og utvikling. Jeg jobber i bhg og har videreutdanning i spes.ped 1. og 2. avd. Erfaringen er at det er flere «språk-barn» nå enn før – kanskje mest pga at vi er flinkere til å oppdage dem tidligere med mer kunnskap om språk. Legg gjerne ut flere bilder og beskrivelser av dine praktiske tips og ideer – for tiden jobber jeg med 3-4 barn og fonologisk bevissthet, semantisk bevissthet og ferdigheter – og ordmobilisering. Det hender jo at en går tom for «praktiske ideer til lek og moro med språket» som skal føre til målet – barna elsker når jeg har med nye ting. Noe faller i smak, noe skønner jeg er «kjedelig» men nødvendig… da må man ha litt «premie» til slutt når det kjedelige er gjort. Takk for at du deler!!!

  Liker

 3. ÅC: Hei! Så hyggelig tilbakemelding. Takk for det 🙂
  Ja, pedagoger er veldig flinke til å oppdage tidlig at språket henger etter, og setter inn de tiltakene som skal til. I tillegg lever vi i en tid nå, der alt går fryktelig fort. Ipader, telefoner, non- stop TV og generelt hektiske hverdager, kan også ha større innvirkning på barns språk enn det vi kanskje tror?
  Glad jeg kan inspirere til nye måter å jobbe på. Jeg lover å komme med mer i fremtiden 🙂

  Liker

 4. Synes det er så koselig å lese bloggen din, plukker opp mange tips 🙂 Når skal man egentlig bli bekymret for når lyder ikke er helt på plass? Har ei jente som nettopp fylte 6, men R er ikke på plass. Hun erstatter den med J, selv om hun kan si L. Skal vi melde til logoped? Se det an? Øve litt hjemme?

  Liker

  1. Siv: Hei, og takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 Hvis den ikke ser ut å komme i løpet av et års tid, kan det være greit å ta kontakt med en logoped. I alle fall så logopeden kan høre på hvordan hun uttaler lyden, og komme med anbefalinger om hva dere eventuelt kan gjøre videre. Den skal være på plass rundt 7- årsalder. Ha en fin dag videre 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s