Wopsi! Der gjorde jeg det igjen!

Min Kjære Lille og jeg satt i dag morges og nøt en veldig koselig lesestund i godstolen på rommet hennes. Vi var innom mange bøker. Snuppa er inne i en periode nå, hvor det kommer nye ord hver eneste dag, og det er jo veldig morro for a mor! 🙂 Og lesestunden når stadig nye høyder når jeg ser at hun blir mer og mer interessert i bøkene, benevner flere og flere ord og peker på de tingene jeg spør etter.

Men så var det dette med overivrige mammaer igjen da…

Jeg tok meg selv i å peke og si ordene raskt etter hverandre. Jeg bladde om i boken og fortsatte på neste side da vi hadde kikket ferdig på den forrige, selv om Snuppa tydelig ville bla til den første siden igjen. Jeg leste teksten som sto i boka fordi jeg selv syntes den var så moro, selv om jeg merket at Snuppa ble urolig på fanget mitt og var egentlig ikke så interessert i det. Hun pekte på bokhylla og signaliserte at hun ville ha en annen bok, hvorpå jeg sier at vi må lese ferdig den vi har startet på.

Så slo det meg: Marita! Hva om du hadde observert denne lesestunden som logoped, og skulle kommet med konstruktiv kritikk og faglige råd til foreldrene i etterkant?

 

Wopsi!!!

 

Snakk om å kaste alle tips og råd jeg gir til andre, ut av eget vindu.

 

Utålmodig? JA!

Vente, så hun skal få mulighet til å uttrykke seg? NEI!

La henne ta initiativet til hvilken side? NEI!

La henne ta initiativ til hvilken bok? NEI!

 

I og med at jeg kom på det midtveis, ble resten av lesestunden gjennomført med en litt mindre overivrig mamma..

Da jeg ventet kom det flere ord, og da jeg fulgte hennes initiativ til hvilken side og hvilken bok, satt hun rolig på fanget mitt. Lenge.

 

Jeg lærer. Og godt er det! 🙂

 

Tassen- boka er fortsatt en stor favoritt i lesestunden. Nå klarer hun å trykke på lydpanelet selv også, og det er stooooor stas!


 

 

Godt brukte klaffer 😉


 

 

Og DER var pusen! Eller «Usse» her i huset, da katten vår heter nesten det: Nusse.


 

 

Det som er veldig karakteristisk for språket hennes akkurat nå, er at hun imiterer ord med samme intonasjon og prosodi (trykk på de samme stavelsene og nesten samme toneleie) som oss. For eksempel: klokke blir dådde, snømann blir dødan, hjerte blir dete og stjerne blir tænæ (sånn ca.).

Den virkelig store, språklige milepælen nå, er at hun begynner så smått å sette sammen to ord, for eksempel: mamma pappa, pappa brrrrrrrrrr (billyden hennes), ma mmmmmmm (mat mmmmmmm).

 

Klokkeklare ord per dags dato er: mamma, pappa, æsssss (æsj), nom (nam) og borte. Hun er nå 19 måneder.

 

 

Min gamle pekebok er også fortsatt en slager. Kanskje det er her hun har plukket opp «dådde» (eller klokke).


 

 

Husk å velge bøker med klare, store bilder og enkle farger. Det er lettere å fange barnets interesse for bøker når boken og bildene ikke er så innviklet.


 

 

Morro, morro! Med språk og barn!

 

 

Håper årets første dag har stått til forventningene. Ha en fortsatt fin kveld 🙂

 

 

Les også: 

Tålmodighet og overivrige mammaer

Prosjekt bokhylle

Les bok med barnet ditt

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #lesestund #bøker #bok #overivrigmamma #tassen #tassenbøkene #mammablogg #foreldreogbarn #barnogspråk #bøkerogbarn #barn #språk #lesetips #førstenyttårsdag #førstejanuar #nyttårsdag #åretsførstedag #lesbokmedbarnetditt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s