Late lørdager, latter og KJ- øvelser

I dag var det min tur til å sove og pappa`n sin tur til å stå opp med Lille My. Nå nyter jeg en lat lørdag i pysjen, med litt julepusling her og litt adventspusling der. Det er noe med det å gå rundt i pysjen halve dagen. Det er kanskje mammalivets definisjon på luksus? 🙂

 

Etter forrige innlegg om sammensmeltingen av kj- og sj- lyden, kom det inn ønsker om tips til hvordan kj- lyden kan læres/vedlikeholdes. Noen foreldre (inkludert meg selv) er opptatt av at barna i alle fall skal klare å uttale kj- lyden riktig.

Så får det være en annen diskusjon om barnet vil bruke den eller ikke…

 

Kj- lyden er en friksjonslyd. Det vil si at den oppstår i friksjon mellom tungeryggen og den bløte ganen, hjulpet av luftstrømmen over tunga:


 

 

Forklaring på hvordan lyden lages

Tennene står litt fra hverandre. En bred tungerygg løftes mot den harde ganen mens tungespissen presses mot fortennene i underkjeven. Luftstrømmen skal gå uavbrutt og kraftig ut gjennom en smal sprekk på toppen av tungeryggen. All luft skal gå ut langs midten av tunga og ikke slippe ut på sidene eller gjennom nesa. Den bløte ganen er hevet. Leppene former seg etter nabolydene. Lyden er ustemt. Det vil si at stemmebåndene ikke skal vibrere.

 

Hvordan lure frem lyden?

Du kan faktisk le deg til en kj- lyd!

Lag et smil. Si «hi-hi-hi» (latter) med en trang munn og mye pust. Da kommer det en liten «vislelyd» hver gang du sier «hi» – og DER har du kj- lyden din! 🙂

Når du har klart å lure frem den riktige lyden, kan du øve på disse ordene:

 • Hi- hi- hi – Hirke (Kirke)
 • Hi- hi- hi – Høtt (Kjøtt)
 • Hi- hi- hi – Heks (Kjeks)
 • Hi- hi- hi – Høkken (Kjøkken)
 • Hi- hi- hi – Hære (Kjære)
 • Hi- hi- hi – Helke (Kjelke)
 • Hi- hi- hi – Hino (Kino)

 

Merk at noen steder på Vestlandet uttales lyden på en litt annen måte.

Forklaring på hvordan kj- lyden lages, illustrasjonen og treningstipset er hentet fra boken til Ingebjørg Skaug: «Norsk språklydlære med øvelser».

 

Da får jeg prøve å komme meg ut av pysjen, siden vi snart skal på barselbesøk til et vennepar som nettopp har fått en nydelig liten jente i førjulsgave.

 

 
 

Ha en super lørdag! 🙂

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldreogbarn #foreldre #barn #uttale #uttaletips #tipsogtriks #uttalevansker #ingebjørgskaug #norskspråklydlære #hverdagslivet #mammalivet #logopedlivet #øvelser #kjlyden #lørdag #godlørdag #pysj #latlørdag #morgenstund #førjulstid #jul #juleforberedelser #advent #julepusling #adventspusling #barselbesøk

 

 

 

2 kommentarer om “Late lørdager, latter og KJ- øvelser

 1. Så fin du er! 🙂
  Innleggene dine minner meg på (og gjør meg litt stolt av) hvor mye vi logopeder har greie på og sitter inne med av verdifull kunnskap! Kunnskap som virkelig trengs, og mange lurer på. Foreldre, besteforeldre, barnehageansatte, lærere og mange flere har virkelig behov for oss.
  Du er flink, Marita, jeg er stolt av å være din kollega. Takk for din inspirerende evne til å formidle på en lekende glad måte, og gjøre vårt verdifulle fagfelt mer tilgjengelig der ute.
  God lørdag!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s