Kj- og sj- sammensmelting – Hipt og kjekt eller ukult og provoserende?

Da var det rukket å bli tirsdag allerede!

Jeg har «hoppet og sprettet» fra barnehager til skoler, og tilbake til barnehager igjen i dag, så det har vært en rimelig hektisk dag på glattisen. Jeg har imidlertid fått snakket med mange flotte lærere og spesialpedagoger, foreldre og ikke minst, mange supre unger!

Alt i alt en bra dag 🙂

Men i dag dukket spørsmålet opp igjen: «Du. Jeg har så mange elever i klassen min som ikke klarer å skille mellom kj- og sj- lyden. Hva skal jeg gjøre med dem? Kan DU jobbe med dem? Det er mange foreldre som lurer».

Huff, dette er et hett tema.

Er du en av dem som synes det er helt greit at barn (og voksne!) sier sj- istedenfor kj-? Eller blir du bare utrolig provosert av å høre denne irriterende TALEFEILEN?

Ville du uttalt ordene på bildene nedenfor med samme forlyd, eller skiller du fortsatt på dem?

(Kjøtt eller «sjøtt», kjelke eller «sjelke», kjevle eller «sjevle», kjeks eller «sjeks»?)

(sjokolade, sjampo, sjakk, sjimpanse)

 

Saken er den at dette er en sammensmelting av lyder som er kommet for å bli. Sammenfallet startet angivelig på 1940- tallet, men det er i de siste 15-20 årene sammenfallet virkelig har skutt fart!

Hanne Gram Simonsen forteller i sin artikkel: Fonetisk perspektiv på sammenfallet av sj- lyden og kj- lyden i norsk, hvorfor hun som språkforsker synes sammenfallet av disse lydene er så spennende. Hun påpeker at vi faktisk får være vitne til en språkendring mens den skjer!

Simonsen kaller det sammenfall istedenfor forfall av språket, så kanskje vi skulle være litte mer positive til endringen som skjer?

Eller er det fortsatt bare IRRITERENDE å høre om «butikksjeder» og «sjedekollisjoner» istedenfor butikkjeder og kjedekollisjoner?

 

Jeg som logoped, og de logopedene jeg samarbeider med, arbeider ikke lenger med forskjellen mellom disse lydene. Det er rett og slett fordi at det ER et faktum at kj- lyden er på vei ut av det norske språket. Da prioriteres heller barn som strever med andre lyder, for eksempel s- og r- lyden, som kan være svært sjenerende for dem.

Men, jeg må innrømme at jeg deler ut noen tips til foreldre som fortsatt mener at barnet bør si kj- lyden, og jeg kommer også til å lære min egen datter forskjellen på disse lydene når hun er moden for det. Så får det bli opp til henne om hun vil skille seg ut ved å bruke kj- lyden (som bare vi «gamle» fortsatt bruker), eller om hun kommer til å følge strømmen og ta en tur på «SJINO» med vennene sine 😉

Jeg er med andre ord todelt til denne forandringen som skjer i språket: På den ene siden høres det rart ut i øret mitt da jeg er så vant med å skille på de to lydene, mens jeg på den andre siden prøver å godta at sammenfallet ER et faktum!

 

Ha en fortsatt strålende fin kveld, enten om du står på «sjøkkenet» og «sjevler» ut en «sjøttpai» eller er ute og «sjører» en «sjelke» 🙂

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldre #foreldreogbarn #barn #språk #språkiendring #språkrådet #hannegramsimonsen #lingvistikk #sj #kj #sjlyden #kjlyden #sammenfall #sammensmelting #tirsdag #barnehage #skole #lærer #spesialpedagog #pedagog #førskolelærer #talefeil #uttale #uttalevansker 

2 kommentarer om “Kj- og sj- sammensmelting – Hipt og kjekt eller ukult og provoserende?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s