En god, gammeldags spå kan brukes til så mangt :)

God søndagskveld, alle sammen! 🙂

 


 

Husker du den gode gamle spåen? Den vi klippet ut av papir, brettet og tegnet på?

Det er en av de tingene jeg bruker ganske ofte sammen med klientene mine. Det er en fin avveksling fra den tradisjonelle, og innimellom kjedelige, språk- eller uttaletreningen. Og før iPaden kom, brukte jeg den gjerne som «belønning» ved logopedtimens slutt.

En spå kan brukes til så mangt. Den kan trene uttale. Den kan trene preposisjoner. Den kan trene munnmotorikk. Den kan trene begreper. Den kan trene ALT! Bare fantasien setter grenser 🙂 

 

Hvis du ikke husker det, så er det slik du bretter en spå:

Start med å brette et A4- ark slik, og klipp av kanten som blir til overs nederst:

 

Da står du igjen med en firkant. Brett alle hjørnene på firkanten inn mot midten:

Snu arket og brett alle hjørnene inn mot midten en gang til:

Brett firkanten en gang på midten, og stikk tomler og pekefingre inn i «lommene» på forsiden, og vips! så har du en spå:

Sånn ser den ut når den ikke er «klemt» sammen:

Da skal den fargelegges. Bruk klare basisfarger, de første fargene barna lærer, og skriv på fargene med bokstaver: (Det går også an å sette på klistremerker og skrive navnet på hva som er på klistremerket under. For eksempel hvis barnet elsker Kaptein Sabeltann kan man bruke klistremerker med de ulike karakterene. Dette er en fin måte å bruke barnets interesse som inngangsport til trening!

Skriv på tall inni spåen, og pynt etter eget ønske:

 

Brett spåen helt ut, og skriv på instruksjoner/hva man skal gjøre/hva man skal si, og pynt etter eget ønske:


 

 

Slik bruker du spåen:

 • Barnet velger en farge. Du staver fargen: rød, R-Ø-D, samtidig som du bretter spåen ut og inn med fingrene.
 • Hold spåen åpen. Barnet velger et tall. Du teller opp til det tallet barnet valgte, samtidig som du bretter spåen ut og inn med fingrene.
 • Gjenta forrige punkt et par ganger
 • Den tredje eller fjerde gangen barnet velger et tall, åpner du spåen og leser instruksjonen. Barnet (og du) gjør øvelsen/sier treningsordet som skjuler seg under tallet.
 • La barnet spå deg også 🙂

 

Forslag til ulike spåer:

 • Spåen jeg laget i dag, er en spå med munnmotoriske øvelser.
 • Du kan lage en spå som trener preposisjoner. Da kan instruksjonene for eksempel være: Sett deg PÅ stolen. Sitt på huk UNDER bordet. Stell deg BAK meg. Hopp OVER en leke som ligger på gulvet, osv.
 • Du kan lage en spå som trener uttale. For eksempel en spå med ord som begynner på lyden L: lege, lærer, lese, lam, lim, osv. (Obs, obs! Viktig at teknikken for hvordan trene inn en l- lyd er etablert på forhånd, så en unngår feiltrening. Ta kontakt med en logoped!)
 • Du kan lage en spå som trener begreper. For eksempel kan det stå i instruksjonen: Hva pusser vi tennene med? (tannbørste). Hva har vinger og flyr oppi luften? (fugl). Hva kan vi se ut av når vi er inne? (vindu), osv.
 • En slik spå kan brukes for å trene/øve mange, mange, mange andre ferdigheter også. Det ER virkelig bare fantasien som setter grenser 😉

 

Ønsker dere alle en deilig søndagskveld videre!

Over og ut fra Logopedmamma 🙂

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #logopedlivet #hverdagslivet #foreldre #foreldreogbarn #barn #barnogspråk #språktips #tipsogtriks #tipsogråd #førskolelærer #barnehage #barnehagepersonale #lærer #lærere #søndag #søndagskveld #spå #uttale #uttaletrening #preposisjoner #begreper #munnmotorikk #munnmotoriskeøvelser #tungegym #barefantasiensettergrenser #diy #doityourself

7 kommentarer om “En god, gammeldags spå kan brukes til så mangt :)

 1. Å, så morsom ide!! Jeg jobber som spesialpedagog i barnehage, og har nettopp kommet over bloggen din. Veldig inspirerende og lærerikt. Disse spåene skal jeg lage med det samme.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s