Eksplosjoner, riktige leker og utvikling av språk

I det siste syns jeg at Snuppelure har hatt en SPRÅKEKSPLOSJON!

Jeg har lest om dette før, men det er moro å få følge med på hvordan en slik språkeksplosjon skjer i praksis.

Med språkeksplosjon mener jeg en periode der du bare merker at språket utvikles, både når det gjelder forståelse OG uttale. Mange nye ord kommer, og du hører at barnet prøver å herme etter de lydene og ordene du lager.

Barnets språk utvikles i rykk og napp, akkurat som alt annet hos barnet. Derfor blir slike perioder hvor språket bare synes å eksplodere, veldig tydelige.

Her er noe av grunnen til den nevnte språkeksplosjonen hos Lille My:

 

Snuppelure har nemlig fått seg dukkevogn og dukke, og dette  er STOR STAS! Hun duller med denne dukken som om det er den eneste leken i hele verden som betyr noe. Det er veldig spennende å følge henne inn i hennes første rollelek. Hun tar ut dukken av vognen, legger dukken oppi, tar av klær (i alle fall forsøker å ta av klær), gir dukken bamsen og smokken, «hysjer», brer over, koser og susser, og bærer henne i den ene armen over gulvet.

Det ble veldig tydelig for meg hvor viktig det er å ha de riktige lekene som virkelig fanger barnets interesse! Hun har egentlig aldri vært så veldig opptatt av leker før, og har vært mest fornøyd med å utforske alle andre ting. Men nå så jeg hvor engasjert og interessert hun plutselig ble, da hun fikk den riktige leken som stimulerte henne til lek og språk. Kombinasjonen av riktige leker og «eksplosjonstid» har hatt effekt, for det kommer nye ord og lyder nesten hver eneste dag.

Vi er så utrolig heldige å ha fått arvet både dukke, dukkevogn og dukkeutstyr av en stor jente på ni år som ikke lenger behøvde lekene sine. Tusen takk 🙂

Men denne typen dukkevogn kan også kjøpes HER, på Lekmer.no. (Annonselenke)

La meg få presisere at dukkevogn og dukker fanget vårt barns interesse, men er overhodet ikke nødt til å være alle barns favorittleke, så ta et sekund til å tenke over:

Hva fanger ditt barns interesse?

Og når opplever du disse SPRÅKEKSPLOSJONENE hos ditt barn?

Første bud i generell språkstimulering er å finne ut av barnets interesser, og knytte ord og begreper til disse. Da vil begrepene feste seg mye bedre enn om man arbeider ut i fra helt tilfeldige kategorier, som barnet egentlig ikke føler noen tilknytning til.

Tenk nært og kjært. Der ligger det et himla godt utgangspunkt for videre språkutvikling.

 

Fredag er den beste dagen i uka, spør du meg! God helg 🙂

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldre #foreldreogbarn #barn #pappa #pappaogbarn #barnogspråk #språk #lek #riktigeleker #barnoglek #rollelek #språkoglek #språkleker #språkeksplosjon #brio #briodukkevogn #dukkevogn #lekmer #fredag #helg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s