I disse gresskartider…

… er det kanskje helt innafor at også Logopedmamma skriver noen ord om fenomenet Halloween. Det var enten det eller Justin Bieber, så valget var ganske så enkelt 😉

SÅ BRA at ungene har noe å glede seg til. I en hverdag med tidlige morninger, skole, barnehage, fritidsaktiviteter, lekser og hverdag, SÅ FINT at ungene kan glede seg til denne dagen. For istedenfor å kjempe i mot denne «nye» tradisjonen med nebb og klør, er det kanskje bare bedre for både oss selv og alle andre, om vi bare skulle godtatt den?

For det er nå en gang sånn at ungene våre kommer til å vokse opp med mange helt nye og andre tradisjoner, enn det vi selv har vokst opp med. For min Lille My er det for eksempel helt normalt at vi har en robot som støvsuger huset mens vi er ute på tur, i tillegg til roboten som putrer rundt på plenen vår og sørger for å holde den pen om sommeren. Hun kjenner ikke til noe annet, for sånn har det vært siden hun var bitteliten.

Det samme er det med Halloween. Vi kan forsøke så godt vi kan å holde ungene våre tilbake på Halloween og heller kreve at de skal gå julebukk. Men får vi lykkelige barn av det? Eller er det vi selv som blir lykkelige?

Jeg vet at det er en kommersiell, sosial og økonomisk «downside» med Halloween. Ja, butikkene tjener rått på at vi feirer Halloween. Ja, det er dessverre også noen barn som igjen vil føle seg utelatt av nok en sosial tilstelning de ikke helt får innpass i. Og ja, det kan bli dyrt for foreldre å kjøpe inn kostyme, godis, godisspann og pynt. Men, i det store prosjektet som heter Livet, er dette bare nok en «ting» vi må prøve å gjøre det beste ut av. En gutt jeg jobbet med i dag, skulle for eksempel bare kle på seg svarte klær og male seg svart rundt øynene. Han skulle bruke «den svarte sminkepenn- dingsen» til moren sin for å bli svart rundt øynene. Så enkelt kan det gjøres.

Jeg tror heller ikke at unger som går julebukk isteden, nødvendigvis er like harmoniske som i den idylliske julesangen «Romjulsdrøm». Rampete unger finnes overalt, uansett om de går julebukk eller «knask eller knep». Å «egge ned» et hus eller å sprenge en utejulenisse med en kinaputt, er vel egentlig to sider av samme sak?

Det er mange flere aspekter ved Halloween som kan diskuteres opp og ned, og jeg tror kanskje vi aldri klarer å enes om fenomenet er bra eller dårlig for oss.

Men, fra en Logopedmammas perspektiv er Halloween en HERLIG mulighet til å lære barna nye ord! For når man skal lære et barn nye begreper, er første bud: Bruk et tema barnet er interessert i! For hva fenger vel ikke et barn mer i disse tider enn gresskar, spøkelser, edderkopper, spindelvev, godterier, sjokolade, flaggermus og sopelimer? Å bruke hovedkategorien HALLOWEEN som en gyllen mulighet til å lære nye ord, kan være en herlig avveksling for barnet som vanligvis sitter og terper på begreper knyttet til butikken, hjemmet, skolen og naturen. «Spice it up», og snakk om Halloween. Ordene fester seg garantert! (Hvis barnet LIKER Halloween da..) 

Vi er i alle fall klare til i morgen. Snuppelure på 17 måneder skjønner nok ikke så mye av det, men mamma`n koser seg veldig med alt som gir et avbrekk i den vanlige hverdagen.

Happy Halloween alle sammen 🙂

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldre #foreldreogbarn #barn #språktips #halloween #knaskellerknep #semulighetene #godis #hverdagslivet #lyslykt #gresskar #begrepstrening #begreper #fredag #lørdag #happyhalloween

2 kommentarer om “I disse gresskartider…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s