Rennende neser, språktrær, roboter og begreper (igjen!)

Min Lille Frøken er igjen blitt syk, så da ble det en rolig dag med snørrtørking, trøsting og kos hjemme. Og nå da hun sover godt i vogna si, ble det anledning for Logopedmama til å igjen skrive om sitt favorittema, nemlig begreper. For hvis det er én ting jeg ALDRI kommer til å slutte å skrive om, så er det begreper! Rett og slett fordi de utgjør en så utrolig viktig del av barnets språklige grunnmur.

Du kan tenke deg et tre når man snakker om barnets tilegnelse av språket:


 

Under jorda ligger røttene. Disse representeres barnet underliggende forutsetninger og ferdigheter for språktilegnelse. Stammen representerer språkforståelse. Innunder her ligger blant annet kunnskapen om begreper. Grenene representerer det barnet må bruke for å kommunisere med andre, blant annet evnen til å uttrykke seg gjennom å formidle ord og sette sammen setninger riktig. Bladene på treet er talen til barnet. Innunder her ligger blant annet hvordan barnet uttaler ord.

Bildet er hentet fra Statped (Statlig spesialpedagogisk tjeneste) sine sider. Du finner mer om språktilegnelse HER.

Når vi ser på et tre, er det aldri noen tvil om hva som holder et tre oppe eller hva som er den sterkeste og mest robuste delen av treet. Det er stammen. Det er derfor ikke så vanskelig å tenke seg at det er helt nødvendig at barnet har et godt begrepsapparat. Foreldre til barn som strever med språket, er ofte veldig opptatt av å skulle «pusse bladene», det vil si å jobbe med barnets uttalefeil. Dette er forståelig da uttalen er så påfallende for andre når barnet snakker. Men det er slik at strever barnet med uttalevansker, hender det ofte, men ikke nødvendigvis alltid, at barnet også strever noe med begrepene. Man kan derfor ikke bare stå og «pusse bladene», men også arbeide med stammen samtidig.

En måte og jobbe med begreper på, er å skaffe en bok med det jeg kaller «myldrebilder». Det vil si bilder med med mange, mange små detaljer på, slik at det blir litt vanskelig å lete frem de forskjellige «tingene» eller ordene.

En veldig god bok jeg har brukt masse og som ungene alltid elsker, er Kari Grossmann sin «SE og SI» bok:

Den kan blant annet bestilles fra haugenbok.no.

Den finnes også som App, og kan lastes ned fra iTunes App- store. Jeg vet ikke om den er tilgjengelig for Android ennå.

Det finnes mange måter å jobbe med barnet på. Du kan blant annet oppfordre barnet til å finne de forskjellige tingene fra margene. Her er det en glimrende anledning til å snakke om og forklare begreper barnet ikke kan. Barnet kan også plukke ut begreper den voksne skal finne. Dette er alltid moro! Særlig hvis den voksne tar feil innimellom 🙂

Tenker du nå: Burde ikke hun gjøre husarbeid i stedet for å skrive innlegg?

Joda, noe har jeg selvfølgelig gjort, men resten av jobben gjør denne karen her:


 

Han heter Dusty Støvsuger, og Logopedmamma elsker han!

God onsdag 🙂

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #hverdagslivet #onsdag #foreldre #foreldreogbarn #familie #språk #språktips #begreper #tipsogtriks #barnogspråk #barn #karigrossmann #seogsi #irobotroomba #robotstøvsuger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s