Regnværsdag, vindushopping og eventyr

Etter en helg med knallfint vær, var det igjen tid for å ta frem paraplyen. Det regner! Men det gjør jo ingenting når jeg kan vindushoppe litt under den store paraplyen min 🙂

Erta Berta er en fantastisk barnebutikk som ligger i Drammen. Der har de så utrolig mye fint! Mest klær, men også en del kvalitetsleker.

Se bare på dette søte dukkehuset:

Er rimelig sikker på at Snuppelure ønsker seg dette til jul..

Jeg liker treleker til barn. Det er noe så nostalgisk og koselig ved de.

Har også kikket en stund på denne kaninprinsessen og ertesenga hennes. Herregud så søtt!

Å fortelle eventyr med slike konkreter, er veldig språkstimulerende for små barn. Det å fortelle eventyr i seg selv, er en super språklig aktivitet fordi man med eventyr får så mange repetisjoner av handlingen.

Tenk bare på «Eventyret om Bukkene Bruse» der den ene bukken etter den andre TRIPPER og TRAPPER over brua. Det er like moro hver gang. Kanskje til og med morsomst den siste gangen, når den store bukken tramper over brua, siden han har mørkest stemme og «kiler» mest oppover magen.

For når man forteller eventyr for barn er det helt supert å bruke forskjellige stemmer, leke med toneleiet for å skape stemning og forventning og også å ta på barnet. Da mener jeg at barnet for eksempel sitter på fanget ditt, og når du snakker om bukken som tripper over brua, tripper samtidig bukken (din hånd) oppover barnets mage og kanskje ender med å kile han eller henne under haka eller under armen! Hysterisk artig. Både for barnet og for mor eller far som sitter med et hvinende barn på fanget 🙂

Den søte kaninprinsessen og ertesenga hennes kan brukes til å fortelle eventyret samtidig som man får spilt ut handlingen for barnet. I barnehager bruker de ofte slike hjelpemidler når de forteller eventyr. Med mange nok repetisjoner av eventyret ved bruk av konkreter, får barnet inn handlingen gjennom to sanser, både gjennom hørselen og synet. Etter hvert vil barnet kunne mye eller hele handlingen utenat. Barnet kan da observeres i frilek på egenhånd, der det sitter og snakker med seg selv og forteller eventyret til seg selv. Da har barnet fått med seg mye, språklig sett.

Selv om barnet nødvendigvis ikke forstår alle ordene eller handlingen ennå, er det likevel moro og svært stimulerende for barnets språk. Blant annet blir begreper repetert over og over, igjen og igjen, når du forteller det samme eventyret hver eneste dag eller kveld.

Her i huset blir det ikke Natta før vi har fått bukkene trygt til seters 🙂

Over og ut fra under paraplyen 🙂


 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #foreldreogbarn #foreldre #familie #barn #barnogspråk #språktips #regnværsdag #ertaberta #ertabertadrammen #eventyr #tipsogtriks #begreper #begrepstrening #detrebukkenebruse #prinsessenpåerten

8 kommentarer om “Regnværsdag, vindushopping og eventyr

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s