Gule lapper + bøker = leseglade barn

For å fange interessen til barnet med bøker, er det viktig å ta utgangspunkt i noe barnet liker. Noen barn liker Disney Pixars «Biler» (eller egentlig ganske mange barn, har jeg skjønt!), noen elsker dinosaurer, mens andre barn ikke kan få nok av gravemaskiner. Noen barn liker troll, andre liker prinsesser og noen elsker alt som har med verdensrommet å gjøre. Har barnet ditt lagt sin elsk på en bok som inneholder mye, avansert og innviklet tekst? Da kan kanskje tipset nedenfor være noe for dere.

Tipset er for deg som har barn som synes at bare det å peke på bilder og snu boken på hodet i lesestunden, begynner å bli ganske så kjedelig. Nå begynner barnet å bli nysgjerrig på teksten og vil at du skal lese for det. Problemet er at Minstemann kommer tuslende med en faktabok om øgler, som han eller hun insisterer på at du leser. Da er det lurt at mor eller far har gått i gjennom boken på forhånd, og gjort noen justeringer i teksten.

Du trenger:

Det kan være så enkelt som at du bruker gule post- it lapper og en tusj. Gå i gjennom boken (uten barnet til stede) og klistre en gul lapp over teksten ved hvert bilde, eller der det faller seg naturlig. Skriv så på 1-2 korte setninger på hver gule lapp. Er teksten kun ren faktatekst, må du nok bruke fantasien din og finne på en artig historie til bildene. Er det en fortellende tekst, holder det å plukke ut essensen av innholdet og komprimere dette til noen setninger på den gule lappen. Det er lurt å i størst mulig grad holde seg til handlingen i den originale teksten, slik at barnet ikke får servert en helt annen historie den dagen den «ekte» teksten skal leses. Antall setninger på hver gule lapp tilpasser du til barnets alder.

Jeg har møtt foreldre som også har gjort seg enda litt mer flid med dette, enn bare bruk av gule lapper. De har satt på plass en skrevet papirlapp med kontaktpapir over hver tekst, slik at den originale teksten blir helt skjult. Fordelen med dette er at man slipper at små pillefingre river av de gule lappene. Jeg tror jeg må gjøre dette, da min Lille piller på absolutt alt! 🙂

Pass for guds skyld på at kontaktpapiret er lett å dra av, til den dagen dere skulle ønske å lese den «ekte» teksten i boka! Logopedmamma står ikke ansvarlig for ødelagte bøker 😉

Her er noen eksempler på hvordan det kan gjøres:

IMG_4329

IMG_4327

Sidene er hentet fra disse bøkene; mine egne, gamle, koselige bøker 🙂

IMG_4330

IMG_4328
Med dette vil barnet oppleve å få servert den samme teksten hver gang, uavhengig av hvem som leser boken for barnet. Det vil igjen kunne skape de samme forventningene til historien hver gang: Husker du hva som skjer videre? Husker du hva Donald fikk på kroken? Hvordan kommer Kengubarnet seg ned av treet igjen?, osv., og dette er svært stimulerende for barnets språk.

Kos dere masse med lesestundene framover 🙂

En kommentar om “Gule lapper + bøker = leseglade barn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s