Mammahjertet og boktips for de minste

Håper alle har hatt en fin helg 🙂

I går var det min tur til å levere i barnehagen for første gang. Mannen er tilbake i jobb etter pappaperm, så nå er det bare oss jentene på morgenkvisten. Det gikk veldig fint, det. Vi kom oss til og med av gårde når vi skulle, og det er jo ikke så værst bare det. Imidlertid bristet mitt lille Mammahjerte, i det jeg gikk ut av døra og hørte gråten hennes inne i barnehagen. Jeg mener; én ting er at hun gråter når jeg kommer og henter henne. Da får jeg jo ta henne med meg hjem, men det var noe helt annet nå, når hun måtte bli igjen i barnehagen. Fikk tekstmelding av personalet like etterpå, og der sto det at hun hadde roet seg og sov søtt i vogna si. Mammahjertet lappet seg derfor sammen og gledet seg til å hente henne noen timer seinere. Gjensynsgleden er alltid stor, og de gode sussene og kosene som kommer ved henting er kanskje dagens aller, aller beste.

Jeg har fått en del henvendelser angående bøker for de minste: Når kan man begynne å lese for de minste? Hvilke bøker skal man velge? Er det noe spesielt bøkene bør inneholde?

Her er samlingen av Snuppelure sine favorittbøker for øyeblikket:

Du kan begynne å lese for barnet ditt akkurat når du føler at du vil det. Det heter seg at: «Jo tidligere man introduserer bøker for barnet, jo gladere blir barnet i å lese». Dette stemmer nok. Likevel møter jeg ofte foreldre som er helt fortvilet fordi barnet deres ikke er noe glad i å lese, selv om de har introdusert bøker tidlig. Jeg minner foreldrene på at alle barn er forskjellige, og at vi aldri må glemme barnets personlighet og interesser oppi det hele. Noen barn liker rett og slett å sitte og leke med biler på gulvet, istedenfor å sitte på fanget og lese en bok. Sånn er det bare.

Vi vet at å lese for barnet, styrker barnets språklige utvikling. Derfor er det viktig at vi i alle fall prøver å få barna til å like bøker fra tidlig alder. Dette er ikke ment som en ekspertguide til hvilke bøker du skal velge, men er ment å gi en pekepinn på hva som kan fenge barn som er mellom 0 og 2 år.

Jeg meldte Lille My inn i Goboken da hun kom til verden. Jeg falt for velkomstpakken deres som blant annet inneholdt en fin begynnerbok. Den heter «Baby Gogo: Se Her!», og den startet vi så smått å kikke i da hun var ca. 3-4 måneder.

Tydelige farger og mønstre er viktig i en begynnerbok:

Denne søte bamsen fikk alltid lurt frem smilet hennes: 

Det finnes mange tilsvarende bøker på markedet, men vi var fornøyd med denne.

Etter hvert som barnet vokser til, er det to ting du kan tenke på når du skal velge bøker. Og det er: LYDER og KLAFFER. «Lyden av Jul» (også fra Goboken) er og blir favoritten her i huset. Jeg liker å tro at det er fordi «Mini Me» har arvet julegenet mitt, men det er nok heller fordi boken har enkle og koselige bilder, lite tekst og ordentlig koselige lyder som passer til hver side. Det er ikke bare Snuppa som koser seg når vi leser denne boka; Hu mor har også i hele vår og sommer hatt en god unnskyldning til å føle litt på den etterlengtede julestemningen! Nå kan Snuppelure peke på julenissen, reven, pip-pipen, Rudolf og Snudolf (som min mann har døpt det andre reinsdyret…)

:

Boken er godt brukt og allerede tapet sammen flere steder:

Tassen- bøkene er også veldig fine, og denne er hun blitt veldig glad i. Lyden er muligens i overkant høy, men det ser ikke ut til å bry Snuppelure. Det er heller den voksne som leser som kan irritere seg en smule over lyden… Boken finnes på cdon.com.

«Titt- tei, Tassen» med lydpanel og klaffer:

Omtrent alle klaffene er tapet på, eller forsterket med tape før de har rukket å bli dratt av:

Klaffene har fått hard medfart fordi hun sitter og blar i og leker med bøkene på gulvet. Og det synes jeg hun skal få lov til, for da utvikler hun et godt forhold til bøkene sine og bøker generelt. Innimellom hører jeg hun sitter og skravler med seg selv samtidig som hun blar, og da blir jeg så glad, for da vet jeg at hun ikke bare koser seg, men at hun også utvikler språket sitt.

Den nyeste favoritten er Traktorboka. Jeg visste at den kom til å falle i smak, i og med at hun elsker biler og ting som bråker. Den har alt: traktorer som bråker, klaffer, lyder og artige bondegårdsdyr som hun etter hvert har lært seg å kjenne igjen. Midt i blinken! Kan kjøpes på Egmont univers.no.

«Tøff, tøff Traktor – Verdens beste traktorbok»:

Det er ca. tre klaffer i varierende størrelse på hver side:

Noe å tenke over i valg av bøker og i lesestunden:

Tenk over hva barnet ditt interesserer seg for og prøv å få tak i bøker som handler om dette.

Velg bøker med tydelige farger, lite tekst og store bilder. De skal ikke være for avanserte, så unngå «myldrebilder» med masse som skjer på hver side. 

Ikke tenk at du nødvendigvis skal lese teksten på hver side. Det å peke på bildene og benevne holder i massevis, og er språkstimulerende så det holder!

Prøv bøkene igjen. Dersom barnet ikke var interessert i en bok for en måned siden, kan det hende han eller hun liker boken i dag. Vi vet jo at de ofte skifter mening om hva de liker og ikke liker.

La gjerne barnet bla om sidene i eget tempo. Om barnet vil lese boken opp-ned, eller starte med slutten, så gjør det. Det har ikke så mye å si. Det viktigste er at dere leser.

Er barnet tospråklig, kan gjerne forelderen lese boken/snakke om boken på sitt «hjertespråk», det vil si det språket forelderen er tryggest på.

Ikke press inn lesestunder bare fordi du føler at du må. Gjør det fordi dere vil 🙂

Lykke til! Det kommer masse mer om bøker etter hvert. Send gjerne inn spørsmål. Jeg skal prøve å få svart på alle henvendelser.


Marita ❤

2 kommentarer om “Mammahjertet og boktips for de minste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s