Tålmodighet og overivrige mammaer

Har du noen gang fundert på hvordan de egenskapene du har med deg på én arena av livet, kan bli litt glemt på en annen?

Ta tålmodighet for eksempel. Å være tålmodig og pedagogisk er to nøkkelegenskaper hos en logoped. Jeg vil påstå at jeg selv er ganske tålmodig på jobbarenaen, der jeg sitter og haaaaaaler og draaaaaar en enkelt språklyd ut av et barn. Vi kan jobbe med én lyd fantastisk lenge, noe som krever tålmodighet av meg, og ikke minst av barnet og foreldrene. Hiv innpå en dæsj av innsatsvilje og troen på mestring, så sitter forhåpentligvis lyden etter hvert som et skudd! Veien dit kan være lang og slite på tålmodigheten, men når vi først når målet, da er gleden desto større. Det er ikke sjelden at vi «high-fiver» alle mann når rulle- r´ en endelig sitter der den skal 🙂

Jeg grublet også veldig på kombinasjonen av det å være logoped OG mamma, da jeg gikk gravid: Kunne jeg bli FOR pedagogisk og FOR LITE mamma?

Kunne jeg komme til å være SÅ pedagogisk at hun ville ta skade av det? Var det mulig å lese FOR mange bøker for henne? Ville hun komme til å HATE bøker som stor fordi hun hadde blitt eksponert FOR MYE for dem som liten? Kunne hun komme til å nekte å synge, fordi jeg hadde sunget FOR MYE for henne? Kunne hun komme til å HATE meg fordi jeg vil prøve å rette på uttalen hennes? Og kanskje viktigst av alt, og det spørsmålet som plaget meg mest:

Kommer jeg til å gå glipp av øyeblikkene fordi jeg er FOR fokusert på gjøre alt så pedagogisk riktig?

Hadde jeg møtt meg selv da, nå, ville jeg sagt til meg selv: Marita, for Guds skyld, slapp av! Du kommer bare til å være mamma, som mammaer flest. Etter den store «barselbobla» kommer hverdagen, og fokus på jobb, barnehage, middagslaging, koser, klemmer, susser, klesvask, badetid, kveldsstell, leketid, utetid, innetid, lesestund og alt det andre, kommer til å overskygge det å skulle være så himla pedagogisk hele tiden!

Jeg synes at den tiden vi lever i, stiller så sykt høye krav til MAMMAER generelt, enten du er Logopedmamma, Pedagogmamma, Sykepleiermamma, Førskolelærermamma, Butikkmedarbeidermamma, Politimamma eller Advokatmamma, om å gjøre alt så pedagogisk korrekt. Og vi biter på. Vi klarer det kunststykket å få dårlig samvittighet hvis vi ikke har hatt lesestund på to dager eller «trent» på å løfte hodet i babygymmen.

Og et prakteksempel på at selv Logopedmammaer kan bli en smule overivrige innimellom, og kaste alt som heter tålmodighet på båten, kommer her:

Logopedmamma: «kopp» (peker på koppen)

Lille My: æ? (spørrende ansiktsuttrykk)

Logopedmamma: «kooooopp» (litt saktere denne gangen)

Lille My: ææææ? (fortsatt spørrende ansiktsuttrykk)

Logopedmamma: «kopp»

Logopedmamma: «kopp»

Logopedmamma: «kopp»

Lille My: (bare ser på meg)

Min mann: «Herregud, Marita, gi a nå tid til å svare!»

Ups…!

Referer til innlegget om å VENTE så barnet skal få tid til å svare… Det er tydelig at tålmodighet og pedagogisk evne stort sett ligger igjen som en krøll foran PC`en på jobben. Og det er bra det, for da kan jeg nyte øyeblikkene med barnet mitt.

Og det er nettopp her de beste forutsetningene for å lære språk ligger. I øyeblikkene. Der fokuset til barnet og forelderen naturlig måtte falle: På en pus som sniker seg gjennom åkeren for å jakte på nabopusen, på låvetaket der det sitter en gjeng med duer og speider etter mat, på den fine rosa blomsten rett foran oss som vi kan ta og lukte på, og på godstoget som rumler i det fjerne.

Her finnes mulighetene til å utvikle språk.

Bilde fra april 2014: Gravid og litt bekymret for hvordan det skulle bli å være en Logopedmamma. Spiste mye makrell i tomat, ser jeg! 😉

Marita ❤

4 kommentarer om “Tålmodighet og overivrige mammaer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s