Stramt tungebånd

Håper alle har hatt en deilig helg! Vi har vært på Drammen Elvefestival og kost oss med biltreff, belgisk vaffel, tivoli, folkelivet og finværet. Og med en pappa som er over gjennomsnittet interessert i gamle, amerikanske biler, kom det ikke som noen overraskelse på oss at Snuppelure var helt spinnvill der vi sto og kikket på bilene som rullet inn i byparken. Mye broom og vroom, og det elsker hun! Mamma og pappa koste seg også maks, så gårsdagen går inn i boka som en super sommerdag med Lille familie W.

Hvis du ennå aldri har vært på Drammen Elvefestival, anbefales det å ta seg en tur til neste år, når muligheten byr seg igjen 🙂 Les mer om Drammen Elvefestival HER.

Jeg møtte på en bekjent under festivalen, som spurte meg om sønnens stramme tungebånd. Dagens innlegg ble dermed født:

Tungebåndet er den syltynne strengen under tungen som skal holde tungen på plass. Noen ganger kan dette tungebåndet være for stramt eller kort, og barnet kan derfor ikke bevege tungen optimalt. Forekomsten varierer mellom ulike studier til færre enn 1% til opptil 10% av befolkningen (nhi.no). Barnet kan få problemer med å die og senere kan også talen bli påvirket av det for stramme tungebåndet. Les mer på ammehjelpen.no for mer informasjon om stramt tungebånd og amming.

Når stramt tungebånd blir oppdaget på sykehuset rett etter fødselen, blir det ofte «klippet» (operert) der og da. Dette er for at ammingen skal gå lettere. Det jeg imidlertid har erfart innenfor mitt fag, er at selv om tungebåndet er blitt klippet ved fødsel, strever fortsatt mange med uttalen senere i livet.

Jeg har fått mange henvendelser om stramt tungebånd i løpet av årene. Det største problemet er at barnet ikke mestrer å ta tungen opp i ganen, noe som har stor betydning for de lydene som krever at tungen jobber «der oppe». Blant annet er det mange som strever med å mestre østlandsk rulle-r.

Vevet rundt tungebåndet kan nemlig gro sammen igjen, slik at tungebåndet fortsetter å være stramt. Det er derfor vi logopeder er så strenge på det at barnet skal sette i gang med å gjøre munnmotoriske øvelser omtrent med en gang tungebåndet er klippet, for å unngå at vevet gror tilbake. «Medisinen» fra logopeden pleier å være følgende: masse iskrem (for å lindre) og tungeøvelser.

Etter å ha kikket på tungen til alle mine venninners nyfødte babyer og min egen lille, har jeg observert at tungebåndet ser stramt ut hos nesten alle babyer. De får den formen på tunga som kalles for «hjerteform». Det vil si at du tydelig ser et innsøkk på midten av tungen, der det strammer seg. Ingen av disse babyene har i dag problemer med for stramt tungebånd, og hjerteformen avtok også gradvis hos min Snuppe. Det er jo egentlig logisk at en muskel (som tungen er) som ikke før er blitt brukt, trenger å få sjanse til å trene seg opp for å ikke være slapp. Jeg tror at når barnet begynner å skrike og spise, trenes tungen og tungebåndet seg langsomt opp, og det vil strekkes og tøyes. (Dette er bare min teori ut i fra det jeg har lest og erfart. Er du lege, legg gjerne igjen en kommentar under hvis du vil korrigere/fylle på med mer info her).

Hvordan får du sjekket at tungebåndet er for stramt?

Hjerteformet tunge pleier å være ganske tydelig gjenkjennbart. Hvis du er usikker, kan du også be barnet om å prøve å ta tungen opp i ganen eller ut av munnen og opp mot nesetippen. Noen strever veldig med dette. Du kan også se at det ikke vises noen tydelig spiss tupp på tungen. Tungespissen ser heller litt flat ut og du kan se at tungebåndet strammer litt. 

Talen kan også være utydelig. Barnet kan strever med mange lyder, og uansett om barnet er flink til å gjøre masse munnmotoriske øvelser og uttaletrening, synes ikke talen å bedre seg. Da ville jeg vurdert å gå videre med det.

Hvordan går du fram hvis du mener at barnet ditt har stramt tungebånd?

Det finnes mange veier å gå. Noen ganger henviser skoletannleger videre til kirurg som kan klippe det. Fastlegen kan også henvise til spesialist. Men vær obs! Slik jeg har forstått det, skal det være meget stramt før kirurgen opererer. Kriteriene for når det skal/ikke skal opereres kan jeg ikke mye om, men jeg opplever ofte at barnet får avslag fordi tungebåndet ikke er stramt nok.

Videre bør dere få kontakt med en logoped som kan hjelpe dere med å tilpasse et munnmotorisk treningsopplegg etter at tungebåndet er klippet.

I de fleste tilfeller, og med riktig trening og innsats fra både foreldre og barn, vil uttalen komme seg bra etter inngrepet. Noen kan også leve hele livet med stramt tungebånd, og uttalen deres kan være like perfekt som de med «normalt» tungebånd. Det finnes store variasjoner og individuelle forskjeller også her, som med alle andre vansker.

Lykke til og fortsatt god søndag 🙂

Her er det sol og sommer, og det nytes!

Det beste hjemmekontoret 🙂

Marita ❤

6 kommentarer om “Stramt tungebånd

  1. André: Hei! Det vil bli vanlig tungegymnastikk,. Altså å ta tungen opp til nesen, ned mot haken, fra side til side, osv. Kikk på innlegget mitt om tungegym under kategorien «uttale». Vil på det sterkeste anbefale en time hos en privat logoped, slik at treningen blir tilpasset deg. Lykke til!

   Liker

 1. Hei! Min sønn har stramt tungebånd, og vi har opplevd slik du beskriver, at tungebåndet ikke ble klippet fordi det ikke er stramt nok (som spedbarn). Han er nå 5 år og skal begynne på skolen til høsten. Han sliter med enkelte lyder, spesielt t-lyd (Truse blir til druse, tallerken til kallerken osv). Han kan si TAllerken hvis vi ber han om det, men så fort han prater fritt faller han tilbake på «lettere» og alternative måter å uttale ordene på. Det er ingen i barnehagen som har lagt noe spesielt merke til dette, og er usikker på om dette er noe vi bør gå videre med?

  Liker

  1. Monica: Hei Monica! Hvis dette er plagsomt for han, ville jeg spurt kommunens logoped eller en privat logoped om en vurdering av han, og tatt det derfra. Lykke til! 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s