Når bør vi spørre om hjelp?

Jeg får ofte spørsmålet: «Bør jeg være bekymret når…?», med en påfølgende beskrivelse av barnets språk. For det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre hvis man mistenker at språkutviklingen ikke er helt der man kan forvente ut i fra barnets alder.

I første omgang råder jeg til å snakke med barnehagen om hva de tenker. Barnehagen har kunnskap om hva som er normal og hva som kan regnes som avvikende språkutvikling. Sammen kan dere drøfte om det er grunn til bekymring eller ikke. Er dere i tvil, er det alltid lurt å ta kontakt med andre som kan hjelpe, for eksempel PP- tjenesten i kommunen.

For det er ikke så enkelt å vite når man skal spørre om hjelp. Du merker at det er noe som er avvikende, men så begynner du å undre deg over om det bare kan være at det står litt stille akkurat nå? Kommer språket plutselig til å skyte fart bare barnet får litt mer tid på seg?

Det er ikke så godt å vite. Vi vet jo at barn utvikler seg i rykk og napp og at de kan streve med å mestre en ferdighet en dag, for så å mestre den fullt ut neste dag.

Legger derfor ved en link til en nedlastbar plakat fra Norsk logopedlag. Kanskje den kan være nyttig? Den sier litt om hva som er normal språkutvikling, hva du kan gjøre for å stimulere språket og tips om når det er lurt å søke hjelp.

Enjoy! 🙂

Plakaten «Forebygging: Om å utvikle språk» kan lastes ned HER.


Marita ❤

2 kommentarer om “Når bør vi spørre om hjelp?

  1. Denne plakaten oppfatter jeg også som veldig oversiktlig og anbefaler! Du har en kjempefin blogg som jeg kommer til å følge med på. God ide! Gleder meg til september 🙂 Hilsen en annen logopedmamma.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s