Ett spørsmål av gangen, takk :)

Nå i disse barnehage- og skolestarttider er det utrolig mye spennende som skjer for både store og små. Første skoledag er for mange en stor dag, og Logopedmamma kan selv skrive under på at barnehagestart også er en ganske så spennende affære!

Lille My hadde hatt det veldig fint i sin første dag i barnehagen. Nå er vi riktignok i tilvenningsfasen og pappa`n var med hele tiden, men alt hadde gått veldig fint. Jeg mottok en videoSnap tidligere i dag av ei frøken som satt og hyyyyylte av glede ved rattet i en stor lekebil, så det så ikke akkurat ut som om hun led i situasjonen… 🙂

Når det er sagt, så ble mannen min bombardert med spørsmål da jeg kom hjem fra jobb: «Hvordan har hun hatt det? Likte hun de voksne? Så det ut som om hun syntes det var skummelt? Så det ut som om hun savnet mamma`n sin veldig? Hva skjer i morra? Hadde vi med nok klær til henne? Eller trenger vi å pakke mer? Var regntøyet godkjent av personalet? Må vi ha med to drikkeflasker, eller holder det med bare den ene jeg pakket?» Mannen min kikket litt dumt på meg, og sa… «Rolig nå, Marita. Hva var det første spørsmålet igjen?»

Og da slo det meg: Herregud, hvis Lille My kunne prate, ville jeg antakeligvis bombardert henne med like mange spørsmål. Og det er jo ganske så ironisk, når jeg til stadighet har språkveiledninger med foreldre og sier kjekt til dem: «Husk å stille barnet ett spørsmål av gangen».

For dette er viktig: Still ett spørsmål av gangen. Vent – vent – vent på svar. Still neste spørsmål.

Ofte høres en samtale mellom foreldre og barn slik ut når barnet kommer hjem fra barnehage/skole: «Hva gjorde du i dag da? Og hvem var du sammen med egentlig? Og var de nye skoene dine gode å ha på?» Puh!

Noen barn takler så mange spørsmål på en gang, mens andre barn kan stå der som et spørsmålstegn og ikke helt vite hvilket spørsmål de skal starte med å svare på. Ofte resulterer det i at barnet ikke sier noe, og foreldrene kan ofte tenke: «Hm, han sier aldri noe. Kanskje han ikke trives?»

Det barnet behøver er tid til å tenke over hva du nettopp har sagt, prossessere dette og tenke ut et svar. Det er derfor utrolig viktig å gi barnet godt med tid. Tid til å tenke! Tid til å svare! Dette gjelder særlig for barn som strever noe språklig, samt barn som stotrer eller stammer. Men, også barn med adekvat språkutvikling kan ha godt av å kun bli servert ett spørsmål av gangen.

Du vil kanskje bli overrasket over hvor mye som faktisk kan komme av ord og ytringer hvis du tør å vente på den stillheten (tiden) barnet har behov for, etter at du har stilt ett av dine maaaaange spørsmål 😉

Lykke til med barnehage- og skolestart til alle det måtte gjelde!


Marita ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s