Snuppelure + søvn = Logopedmamma ut i sola

Tenker på da jeg var yngre å kunne ligge og steike i sola hele dagen hvis jeg ville. Nå er det de en- til to timene Snuppelure sover på dagen. Når det er så fint vær som det er denne lørdagen, er det bare å komme seg ut og nyte finværet! Når hun våkner er det å løpe rundt med BRIO- tralla, lage middag, rydde, lese og kose oss sammen. Vi er jo ute, men den tiden man kunne ligge uforstyrret på et teppe i sola og bare jobbe med brunfargen, er forbi.

Men, det er greit det. Det var da. Dette er nå, og jeg ville ikke endret det for alt i verden 🙂

Apropos lese bok. I går fikk Snuppa en kjempefin bok i gave av en kompis av oss. Den heter «Min første bok med klaffer: 100 første dyr». Hun har andre bøker med klaffer, som hun er veldig glad i, men denne var så fin fordi den omtrent BARE har klaffer. I tillegg virker klaffene sterke og solide, og det er jo en fordel med ei som river og sliter i alt. Fine farger og bilder og bittelitt tekst. Perfekt for vår på 15 måneder.

Jeg blir ofte spurt om hva barn skal kunne av språk på de forskjellige alderstrinnene. Hva er forventet av dem. Jeg pleier å si at en tommelfingerregel er at barnet skal kunne ett- ordsytringer ved ett år, to- ordsytringer ved to år og tre- ordsytringer ved tre år. Det vil si at barnet ved ett år skal kunne komme med enkle ord (feks. mamma, pappa, lys), ved to år skal de kunne sette sammen to ord (feks. pappa bil, mamma melk, is nam) og ved tre år skal de kunne lage enkle setninger (feks. jeg spise mat, mamma gå tur). Her er det viktig å merke seg at det finnes store individuelle forskjeller! Det er helt vanlig at det kan skille rundt et halvt år på begge sider av de nevnte alderstrinnene. Det vil si at barnets første ord kan komme fra ca. 6 måneder til det er ca. 18 måneder. Og alt er like normalt!

Men, å ha en slik tommelfingerregel er kanskje greit? For dersom man ser at barnet ennå ikke har sagt sitt første ord ved ett år, kan man kanskje gjøre noen små justeringer for å hjelpe det litt på vei. Viktigheten av å lese bok har jeg allerede nevnt. Og at du som voksen bruker språket aktivt, kan også hjelpe. Da er vi tilbake til språkbadet som jeg tidligere har skrevet om 🙂 

Ha en strålende fin solskinnslørdag!

Super bok!
Mitt sommerparadis 🙂

Marita ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s