Ny i bloggverdenen! Litt om språkbad :)

Wow! Dette er en helt ny verden for meg. Jeg føler at for å kvalifisere til å ha en blogg, bør man ha noe på hjertet; noe man virkelig vil formidle til omverdenen. Og det har jeg: Mitt intense ønske er at flere barn skal få hjelp med sine språk- og talevansker. Jeg vet av erfaring, at det er mange foreldre som er helt rådville når deres eget barn plutselig strever med en språk- og/eller talevanske. Som logoped har jeg blitt gitt det privilegiet å kunne hjelpe til i slike situasjoner. Det er en god følelse å kunne gå fra jobben hver eneste dag og vite at man forhåpentligvis har hjulpet noen som er i en vanskelig situasjon.

Språk- og talevansker rammer mange barn og årsakene er som regel sammensatte. Det finnes mange typer språkvansker, blant annet vansker med å forstå språket, vansker med å uttrykke seg, stammeproblematikk og «rene» talevansker der barnet uttaler en eller flere lyder feil. Noen språkvansker viser seg sammen med andre vansker, andre opptrer tilsynelatende alene. Det er et spennende felt jeg jobber med, og det finnes mange tips og triks for å hjelpe et barns språk godt på vei dersom det har stoppet litt opp. Tipsene jeg etter hvert deler kan også brukes av foreldre som har barn som utvikler språket normalt, men som ønsker å «booste» barnets språkutvikling litt.

Dagens innlegg handler om hvordan man skal skape språkglede hos barn. Det er utrolig viktig at barn som strever med språket hver dag blir «badet i et språkbad». Med det menes: Sett ord på alt du gjør! Dette gjelder kanskje spesielt de barna som strever med begreper, og som strever med å finne riktig ord på hva ting er. Det er utrolig krevende for foreldre å hele tiden skulle tenke på «språkbadet», men gjøres det konsekvent, kan det ha stor betydning for utviklingen av barnets språk.

Å språkbade barnet er i og for seg enkelt: Det handler om å ordsette det du gjør med barnet ditt. Istedenfor å si: «Sett DEN DER», si heller «Sett SKOEN på DØRMATTA». Istedenfor å si: «Legg tilbake DEN DER», si heller «legg tilbake NØKLENE på BORDET», osv. Bruk ordene, istedenfor alle disse fyllordene som den, der, tingen, og lignende.

Legger ved et bilde av en plakat jeg ofte gir til foreldre. Den minner oss på at det er viktig å ta språktreningen i de små anledningene som byr seg i løpet av hverdagen. Plakaten har jeg fått av Fanny Platou og Marit Molund Koss da jeg var på kurs på Statped (Statlig spesialpedagogisk tjeneste) for noen år siden.

Ha en strålende dag og lykke til med «språkbadet»! 🙂

Skap språkglede!

Marita ❤

4 kommentarer om “Ny i bloggverdenen! Litt om språkbad :)

  1. Så fin blogg! Har en treårig nydelig jente som strever litt med språket (uttrykke seg) og fikk noen gode tips her…har du privat praksis?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s